Eurobank Equities: Αλλαγή στις εκτιμήσεις για τα κέρδη των τραπέζων – Οι νέες τιμές-στόχοι και το μήνυμα στους επενδυτές

16:22 4/4/2022 - Πηγή: BankWars

Η Eurobank Equities χαμηλώνει τον πήχη των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλότερων κερδών, χωρίς όμως αλλαγές στις αξιολογήσεις. «Μειώνουμε τα target prices μετά τις αλλαγές στο 2022-2023 εκτός από την ETE (τοποθετώντας τώρα έναν υψηλότερο πολλαπλασιαστή στα πλεονάζοντα κεφάλαια δεδομένης της ολοκλήρωσης του σχεδίου

αναδιάρθρωσης), αλλά αφήνουμε τις αξιολογήσεις μας αμετάβλητες.

Το μακροοικονομικό σκηνικό έχει επιδεινωθεί αλλά εξακολουθεί να είναι θετικό, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities. Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και η COVID δημιουργούν ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό. Ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν αυξημένες, οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν διαχειρίσιμο αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία της τάξης του 1-1,5% του ΑΕΠ, η οποία εξακολουθεί να αναμένεται να σημειώσει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν το 3% το 2022-2023.

Αλλαγή στις εκτιμήσεις – Οι τιμές-στόχοι

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equitιes μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη προ προβλέψεων κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022-2023, αντανακλώντας κυρίως τις εκτιμήσεις της για χαμηλότερα βασικά και καθαρά έσοδα κατά 12% κατά μέσο όρο, καθώς και για υψηλότερες προβλέψεις. Επαναλαμβάνει την άποψη ότι η κερδοφορία του κλάδου θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2022 και μετά, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας. Παράλληλα, η εκτίμηση της χρηματιστηριακής για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE για το 2022-2023 σε μέσο όρο, είναι στο 5,0% και 7,1% αντίστοιχα.

Επαναλαμβάνουμε την επιλογή “αγορά” για την ΕΤΕ με βάση τον εξαιρετικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων και ελκυστικής αποτίμησης, παρά την υπεραπόδοσή της από έτος σε έτος.

Διατηρούμε επίσης τη σύσταση “αγορά” για την Πειραιώς, καθώς θεωρούμε ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης και την επιστροφή στην κερδοφορία.

Διατηρούμε το «Hold» για την Alpha Bank καθώς υποστηρίζουμε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου αντανακλάται ήδη στην αποτίμησή της, την οποία θεωρούμε λιγότερο ελκυστική από εκείνη των ομοειδών της», επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities.

Alpha: Hold – Τιμή-στόχος: €1,31Εθνική Τράπεζα : Buy -Τιμή-στόχος: €4,20Τράπεζα Πειραιώς – Buy -Τιμή-στόχος: €1,74

Οι επιδόσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης (θετικές το 2022 και σύμφωνες με τις αντίστοιχες της περιφέρειας της ΕΕ) είναι ενδεικτικές της βελτιωμένης αντίληψης της αγοράς. Οι αποτιμήσεις (περίπου 0,5x P/TBV) παραμένουν ελκυστικές δεδομένων των μεσοπρόθεσμων προοπτικών κερδοφορίας ενόψει ενός υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, διατηρεί την εποικοδομητική στάση της για τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και την απόδοση της αγοράς μεσοπρόθεσμα, αν και από άποψη τακτικής η Eurobank Equities είναι πιο προσεκτική, αναμένοντας αυξημένη μεταβλητότητα, δεδομένου του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος και των διακυμάνσεων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα