Ernst & Young: Ανάπτυξη 4,7% στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές το 2014

Ανάκαμψη των λεγομένων «Ταχέως Αναπτυσσομένων Αγορών» (ΤΑΑ) κατά 4,7% το 2014 και άνω του 5% το 2015, προβλέπει η τελευταία έκθεση της ΕΥ «Rapid-growth markets forecast (RGMF)».

Ωστόσο, ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων έχει αυξηθεί. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μια αναζωπύρωση του φαινομένου φυγής κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ΤΑΑ κοντά στο 3% μέχρι το 2015, με διεθνείς επιπτώσεις.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να παραμείνει σταθερός, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο

ετών, αναμένεται να αυξηθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών των ΤΑΑ όσον αφορά στην ανάπτυξη. Οι ΤΑΑ στην αμερικανική ήπειρο αγωνίζονται να ανακτήσουν δυναμική, ενώ η σταθερή ανάπτυξη στην Κίνα ενισχύει τις ασιατικές ΤΑΑ. Η ισχυρή βιομηχανική παραγωγή στην Πολωνία και την Τσεχία, ενισχύει την ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ευρώπη με προσανατολισμό τη Δυτική Ευρώπη, καθώς η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ευρωζώνη με πρώτη τη Γερμανία.

Αναλυτικότερα, το 2022 θα υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στις Ταχέως Αναπτυσσόμενες Αγορές, έναντι 94 εκατομμυρίων το 2012.

Καθώς ο αριθμός των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης αυξάνεται, η ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά. Οι δαπάνες για υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες, ο πολιτισμός και η αναψυχή θα αυξηθούν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τις δαπάνες για τρόφιμα.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι διαμορφώνονται ορισμένες δραματικές τάσεις στην αγοραστική δύναμη σε μερικές από τις σημαντικότερες ΤΑΑ. Στην Κίνα, ο αριθμός των νοικοκυριών με εισόδημα πάνω από 35.000 δολάρια θα τριπλασιασθεί σε πραγματικούς όρους φθάνοντας τα 80 εκατομμύρια μέχρι το 2022. Η Κίνα θα έχει περισσότερα νοικοκυριά με τη συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη, σε σύγκριση με την Ιαπωνία.

Η αλλαγή θα είναι πιο έντονη στην Κίνα, αλλά και σε όλες τις ΤΑΑ. Μέχρι το 2022, θα υπάρχουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βραζιλία και τη Ρωσία με αυτό το επίπεδο εισοδήματος, ενώ το Μεξικό, η Τουρκία και η Ινδία θα έχουν επίσης από 10 εκατομμύρια νοικοκυριά με αυτό το εισόδημα.

Για να αξιοποιήσουν πραγματικά τα οφέλη από αυτή την αυξανόμενη μεσαία τάξη και να ισορροπήσουν τις πιέσεις στους λιγοστούς πόρους, πολλές ΤΑΑ θα πρέπει να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.

Οι προοπτικές για τις χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, είναι λιγότερο αισιόδοξες, καθώς αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 4% και 5% αντίστοιχα φέτος. Αντιθέτως, η ανάπτυξη για τις κατασκευές και τις διανομές αναμένεται να είναι πιο ισχυρή, φθάνοντας το 6% τον επόμενο χρόνο.

Original article: Ernst & Young: Ανάπτυξη 4,7% στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα