Economist: Στο έλεος του Μ. Ντράγκι οι ελληνικές τράπεζες – Ανά πάσα στιγμή τις “τελειώνει”

11:34 6/2/2015 - Πηγή: BankWars

Mετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, «η αυξανόμενη εξάρτηση από τον ELA κάνει τις ελληνικές τράπεζες, και συνεπώς την ελληνική κυβέρνηση ευάλωτη», σημείωνει ο Economist.

Το βρετανικό περιοδικό δε, επικαλείται την εκτίμηση του Καρλ Γουέλ, οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ο οποίος θεωρεί ότι «η ΕΚΤ

έχει τεράστια ευχέρεια πάνω στον ELA και στο κατά πόσο του επιτρέπει (να παρέχει ρευστό) αλλά και πότε να το αποσύρει». Ετσι, σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, «η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αφήνει την κυβέρνηση στο έλεος της ΕΚΤ, την ώρα που προσπαθεί να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσής της».

Το έχει ξανακάνει στην Ιρλανδία το 2010 και στην Κύπρο το 2013

Ο Economist παραθέτει δύο παραδείγματα για να ενδυναμώσει το επιχείρημα πως η ΕΚΤ μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους της στην όποια κυβέρνηση με το τραπεζικό της σύστημα σε κρίση, προσπαθήσει να αλλάξει το παιχνίδι.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα «είχε ανακοινώσει πως θα σταματούσε την παράταση του ELA στις κυπριακές τράπεζες μέσα σε ελάχιστες ημέρες αν η Κύπρος δεν έμπαινε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα εξασφάλιζε τη φερεγγυότητά τους. Αυτό ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης». Το ίδιο συνέβει και με την Ιρλανδία το 2010, υπενθυμίζει το βρετανικό περιοδικό. «Η απειλή ότι θα διακοπεί ο ELA επίσης, ανάγκασε την Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010».

Μπορεί ο Βαρουφάκης να είναι ειδικός στη θεωρία των παιγνίων, αλλά ο Ντράγκι την εφαρμόζει στην πράξη

Τέλος, σχολιάζει το άρθρο: «Ακόμα και μια απόφαση να τεθεί πλαφόν στα κεφάλαια που θα διαθέτει ο ELA μπορεί να έχει δραματικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι θα ήταν πιθανό να προκαλέσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορισμούς στις αναλήψεις (μετρητών) από τις τράπεζες. Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να είναι ειδικός στη θεωρία των παιγνίων, αλλά ο κ. Ντράγκι την εφαρμόζει στην πράξη».

Πηγή: Economist: ΕΚΤ, ο εξολοθρευτής -Πώς θα υπαγορεύσει στην Ελλάδα να δεχθεί τους όρους της | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/190376/economist-ekt-o-exolothreytis-pos-tha-ypagoreysei-stin-ellada-na-dehthei-toys-oroys-tis#ixzz3QxJL5Bhd

Keywords
Τυχαία Θέματα