Economist: Ανοδικά η Ελλάδα, αλλά οι πολίτες υποφέρουν

Στο άρθρο του με τίτλο «Ανοδικά, αλλά όχι εκτός» το βρετανικό περιοδικό Economist αναφέρει πως «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει».

Σημειώνεται χαρακτηριστικά η τεράστια διαφορά μεταξύ της εικόνας της Ελλάδας τον Μάιο του 2012 και της αντίστοιχης σημερινής.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά

στο τέλος το οποίο έλαβαν μέσα στο τελευταίο έτος οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας μετά από μια περίοδο αστάθειας, καθώς και στην αλλαγή του κλίματος περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αλλαγή στάσης των διεθνών hedge έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά και των μετοχών ελληνικών τραπεζών.

Θετικά είναι τα σχόλια του περιοδικού και για την τουριστική κίνηση των θερινών μηνών, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 17 εκατομμύρια επισκεπτών, ενώ συμπληρώνει ότι η επανεκκίνηση των έργων στους εθνικούς οδικούς άξονες, με τη βοήθεια της ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία έως και 30.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα το περιοδικό κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τη χώρα.

«Η κρίση αφήνει μια τραγική κληρονομιά, καθώς 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν εξανεμίσει το 25% του ΑΕΠ και πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 60%, η φτώχεια εξαπλώνεται και τα ποσοστά των αυτοκτονιών διπλασιάστηκαν σε τρία χρόνια», αναφέρεται στο άρθρο του περιοδικού.

Το δημοσίευμα κλείνει με μία αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Στουρνάρα, ο οποίος «δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα δύο τρίτα του προγράμματός της» ωστόσο όπως επισημαίνει το περιοδικό «το ένα τρίτο που απομένει θα είναι δύσκολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα