EUROGROUP: Στο… «και 5» οι αποφάσεις-Τί προτείνει η Γερμανία-Ο «γολγοθάς» μέχρι τη δόση

(UPD) H σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup (18.00 ωρα Ελλάδος) αναμένεται να οδηγήσει σε κατ’ αρχήν αποφάσεις για αρκετά θέματα της Ελλάδας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σήμερα από την τρόικα για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. H  διαφωνία για το στόχο της βιωσιμότητας

του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων εξακολουθεί να υφίσταται και συνεπώς δεν αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση πριν της 28 Νοεμβρίου. Τα λεφτά θα έρθουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η υπερδόση των 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα δωθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση. Τα 44 δισ. ευρώ προκύπτουν από τα  31,5 δισ. ευρώ από τη δόση για το β’ 3μηνο, τα  5 δισ. ευρώ από τη δόση του γ’ 3μηνου και  3,8 δισ ευρώ από τη δόση του δ’ 3μηνο. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκταμίευση του ποσού προβλέπει:
-αποστολή των κατ’ αρχήν αποφάσεων για τη δόση και τη μείωση του ελληνικού χρέους στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκρισή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

-μετά οι πιστωτές θα ελέγξουν στις 28 Νοέμβριου στη Σύνοδο Κορυφής αν έχουν εφαρμοστεί οι εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου.

-στις 4 Δεκεμβρίου, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο (ΜοU) και η Αθήνα θα λάβει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου.

Γερμανική πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους στα 25 σεντς
Την επαναγορά από την Ελλάδα του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σήμερα, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, ενώ ως η πιθανότερη ημερομηνία εκταμίευσης της τριπλής δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η 5η Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την πρόταση του Β. Σόιμπλε εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων.

ΔΝΤ – ΕΥΡΩΠΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια «να τα βρουν» ΔΝΤ και Ευρώπη στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς τα «μπαλώματα» Σόιμπλε δεν ικανοποιούν την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία οφείλει να πείσει και το Δ.Σ του ΔΝΤ ότι όλα βαίνουν καλώς, άρα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, εξέτασαν μεταξύ άλλων, την πιθανότητα 10ετούς επιμήκυνσης του περιθωρίου αποπληρωμής του χρέους, ήτοι μέχρι το 2032 από την Ελλάδα, καθώς  επίσης και το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της καταβολής των δόσεων ώστε να χρησιμοποιηθεί μέρος τους για την επαναγορά ομολόγων από

Keywords
Τυχαία Θέματα