EUROBANK: Βλέπει βαθύτερη ύφεση το 2013 – Ανάπτυξη απ’το 2014

Μεγαλύτερη ύφεση εντός του 2013 προβλέπει η Eurobank σε τακτική έκδοσή της για την οικονομία, καθώς εκτιμά ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ κατά 4,2% από προηγούμενη πρόβλεψη στο -3,8%.

Στην εκτίμησή της συνυπολογίζει την τελευταία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος καθώς και επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση.

Για το 2014, η τράπεζα στο κεντρικό της σενάριο εκτιμά επιστροφή

στην ανάπτυξη με ρυθμό μεταβολής 0,4%. Όπως αναφέρει, η πρόβλεψη είναι προκαταρκτική καθώς η εξειδίκευση των δημοσιονομικων μέτρων για το 2013 και 2014 αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Περαιτέρω, δεδομένων των ιδιαζουσών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν μεγάλοι.

Για την Κύπρο, υπό το κεντρικό σενάριο, το οποίο λαμβάνει υπόψιν του μόνο την αναμενόμενη επίδραση των μέτρων τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρις στιγμής, ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής της Κυπριακής οικονομίας εκτιμάται στο -10,9% για το 2013 και στο -4,8% για το 2014.

Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, με μεγαλύτερες επιδράσεις της πιστωτικής ασφυξίας, των χρεοκοπιών επιχειρήσεων και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, υπολογίζουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα μπορούσε να συσταλεί το 2013 κατά 12,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα