EURO 2016: Ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ! – Η Πορτογαλία του Σάντος Πρωταθλήτρια μέσα στο Παρίσι

Πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Πορτογαλία! Κέρδισε με 1-0 τη Γαλλία στο Σταντ ντε Φρανς» στην παράταση, με γκολ τουΈντερ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Ρονάλντο, που τραυματίστηκε και αποχώρησε από το 25′, πήρε το πρώτο της ευρωπαικό πρωτάθλημα, ανατρέποντας τα προγνωστικά αλλά και τα στατιστικά της ιστορίας: Επί 40 χρόνια, όα τα ματς μεταξύ των δύο ομάδων, τα κέρδιζαν οι Γάλλοι!

Στο 10΄ ο Γκριεζμάν με ωραία κεφαλιά υποχρέωσε

τον Πατρίσιο σε εντυπωσιακή επέμβαση, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του τελικού.
Μεγάλη ατυχία για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την Πορτογαλία, καθώς ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αποχωρεί στο 25΄ λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Ο Κουαρέσμα παίρνει την θέση του.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για τη Γαλλία με δυνατό σουτ του Σισοκό που απέκρουσε ο Πατρίσιο στο 34΄.

Στο 38΄ η Πορτογαλία που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της αποχώρησης του Ρονάλντο έφτασε με αξιώσεις στα καρέ του Λιορίς, αλλά ο Νάνι με τον Σίλβα δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τη Γαλλία.

Ο Ντεσάμπ θέλοντας να φρεσκάρει μπροστά την ομάδα του στο δεύτερο ημίχρονο πέρασε στο 58΄ τον Κομάν αντί του Παγέ που δεν τα πήγε καλά στον τελικό. Ο νεοεισερχόμενος Κομάν ήταν ο δημιουργός της πρώτης μεγάλης ευκαιρίας του 2ου ημιχρόνου, καθώς από δική του εξαιρετική σέντρα ο Γκριεζμάν στο 66΄ από πολύ κοντά και ανενόχλητος έστειλε τη μπάλα με κεφαλιά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πατρίσιο.
Και ο Σάντος προχώρησε σε αλλαγή τακτικής, στο 66΄ βγάζοντας τον Σίλβα που τον αντικατέστησε ο Μουτίνιο.

Η Γαλλία έφτασε στο 75΄ μια ανάσα από το γκολ, όμως και πάλι ο Πατρίσιο με υπερένταση αποσοβεί τον κίνδυνο από σουτ του Ζιρού.
Και όποιος πίστεψε ότι η Πορτογαλία θα κλεινόταν πίσω παθητικά, διαψεύστηκε στο 80΄ όταν με άψογα αντανακλαστικά ο Λιορίς έδιωξε ανάποδο ψαλίδι του Κουαρέσμα.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για τους «τρικολόρ» στο 83΄ με απίθανο σουτ του δραστήριου Σισοκό που έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία της πορτογαλικής εστίας, αλλά ο Πατρίσιο έχει κατεβάσει «ρολά» και έδιωξε σωτήρια για την Πορτογαλία.

Απίστευτη φάση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων για τη Γαλλία, όταν από πολύ κοντά ο Ζινιάκ αφού απέφυγε με έξοχη προσποίηση τον Πέπε σούταρε αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Πατρίσιο.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης η Πορτογαλία έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, όμως στο 104΄ ο Έντερ δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα μετά από εκτέλεση κόρνερ.
Η Πορτογαλία στο 108΄ άγγιξε το γκολ, όμως η μπάλα από την εκτέλεση φάουλ του Γκερέϊρο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρ του Λιορίς.

Όμως ό,τι δεν μπόρεσε να πετύχει ο Γκερέϊρο το έκανε ο Έντερ στο 109΄! Τρομερό σουτ του Πορτογάλου άσου έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Λιορίς (1-0) !!!

Πορτογαλία(Σάντος): Πατρίσιο, Πέπε, Φοντέ, Γκερέϊρο, Ρονάλντο(25΄Κουαρέσμα), Ζοάο Μάριο, Καρβάλιο, Ρενάτο Σάντσες (79΄ Έντερ), Νάνι, Σέντριτς, Σίλβα (66΄ Μουτίνιο).

Γαλλία (Ντεσάμπ): Λιορίς, Εβρά, Γκριεζμάν, Παγέ (58΄ Κομάν), Ζιρού (78΄ Ζινιάκ), Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό(110΄ Μαρσιάλ), Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί

Ο ΣΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία, Φερνάντο Σάντος, δεν ξέχασε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι αισθάνεται Έλληνας. Πόσω μάλλον, όταν οι ευχαριστίες του ήρθαν ειπωμένες στη γλώσσα μας.

“Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες, Είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντος μιλώντας ελληνικά, για να προσθέσει:

“Αξίζαμε αυτή τη νίκη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από πολλούς νέους παίκτες, πιστεύω ότι έχουμε σπουδαίο μέλλον. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πανηγυρίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας υποστήριξαν, από την αρχή, από τη φάση των ομίλων μέχρι το τέλος της διοργάνωσης”., είπε ο άλλοτε τεχνικός της εθνικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε:“Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που μου έχει δώσει όλα αυτά στη ζωή μου, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας που με στήριξε πολύ. Δεν ξεχνάω ότι ήμουν τιμωρημένος για κάποιο διάστημα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που είναι εδώ κι αυτούς που δεν είναι. Αυτή στιγμή θέλω να πάω σπίτι να φιλήσω τη μητέρα μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, όλους τους φίλους μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης έναν πολύ καλό μου φίλο που μου επίσης να είμαι πολύ σεμνός. Ο,τι κάνω στη ζωή μου το κάνω με ταπεινότητα”.

Για να καταλήξει: “Πάντα έλεγα ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι σημαντικός. Θα ήταν ουτοπία το να έλεγα ότι δεν θα μας επηρέαζε η απουσία του. Ο Κριστιάνο μπορεί να σκοράρει σε οποιαδήποτε στιγμή. Παρ’ όλα αυτά είμαστε ομάδα, πάντα έλεγα στους παίκτες μου ότι έχουμε πολύ ταλέντο και ποιότητα. Κι ό,τι αυτό θα είναι πάνω απ΄’ όλα που θα μας οδηγήσουμε στην επιτυχία. Θα έπρεπε να παλέψουμε κάθε ματς κι αν το κάναμε αυτό θα μπορούσαμε να βγούμε πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό ήταν πάντα το μήνυμά μου κι αυτό μας οδήγησε σήμερα και το κάναμε πράξη. Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και γίναμε πρωταθλητές Ευρώπης. Ηταν πολύ μεγάλη υποστήριξη από όλους τους Πορτογάλους, ακόμα κι από τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Είναι μία νίκη της Πορτογαλίας, για όλο το έθνος, όχι του Φερνάντο Σάντος. Εννοείται ότι δεν συγκρίνεται με το 2004, το περιμέναμε πώς και πώς, υπάρχουν πάρα πολύ Πορτογάλοι που πίστευαν ότι αυτό που συνέβη σήμερα μπορεί να συμβεί. Οι Πορτογάλοι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, τους περίμενα και δικαιωθήκαμε σήμερα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα