ESM: Διαψεύδει ότι εξετάζει μείωση επιτοκίων για το ελληνικό χρέος

Στη διάψευση δημοσιεύματος του Reuters ότι ο ESM εξετάζει μείωση των επιτοκίων για το ελληνικό χρέος, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τις επιλογές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως τονίζει ο ESM, εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές σε καθαρά τεχνικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής του ESM έχει δηλώσει ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση – όπως ο προϋπολογισμός – όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα