EKT: Η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζει να “πνίγει” τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξήθηκαν περαιτέρω την περίοδο Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013 σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, για την εν λόγω περίοδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν αύξηση στις ανάγκες

χρηματοδότησης για τραπεζικά δάνεια (5% των ερωτηθέντων σε καθαρούς όρους, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των εταιρειών που ανέφεραν αύξηση των αναγκών και του ποσοστού αυτών που ανέφεραν μείωση).

Την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν επιδείνωση στη διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (-10% των ερωτηθέντων σε καθαρούς όρους, από -22% προηγουμένως).

Η έρευνα δείχνει επίσης μικρότερο ποσοστό απορρίψεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις αιτήσεις για δάνειο (11% από 15%) και ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό μικρομεσαίων να αναφέρουν τη χρηματοδότηση σαν το βασικό τους πρόβλημα (16% από 18%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαφέρουν σημαντικά στις χώρες της Ευρωζώνης και σε γενικές γραμμές είναι πιο δύσκολες απ’ ό,τι για τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα