EKT – Ντε Γκίντος: Να γίνουν κι άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών – Βελτιώνουν την κερδοφορία

Μήνυμα για περισσότερη ενοποίηση και μειώσεις κοστών στις τράπεζες της ευρωζώνης, έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας που έχει δεχθεί πλήγμα.

Οι τράπεζες πιέζονται για περισσότερη ενοποίηση στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που είναι αντιμέτωπες με τα «κόκκινα δάνεια» εν μέσω της πανδημίας και των χαμηλών επιτοκίων.

«Αφαιρώντας

τα υπερβολικά κόστη, τα υπερβολικά πολλά υποκαταστήματα είναι μεγαλύτερη ανάγκη να μειωθούν, από ό,τι ήταν πριν την πανδημία. Η ενοποίηση είναι ένα εργαλείο, ωστόσο δεν αποτελεί αυτοσκοπό, μπορεί όμως να αποδειχθεί ένα εργαλείο χρήσιμο για την εξοικονόμηση κοστών και τη μείωση των υποκαταστημάτων», ανέφερε ο Λουίς ντε Γκίντος σε μια παρουσίαση που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Expansion και την εταιρεία συμβούλων KPMG.

Τον περασμένο μήνα, η συμφωνία του μεταξύ της Caixabank και της Bankia για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας αύξησε τις προσδοκίες για ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των ισπανικών τραπεζών. Ο αριθμός τους είχε ήδη μειωθεί στις 12 από 55 μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, η ισπανική Unicaja και η Liberbank  άρχισαν επίσημα τις διαπραγματεύσεις συγχώνευσης.

Μια μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ των τραπεζών στην Ευρώπη.

Η ιταλική Intesa Sanpaolo εξαγόρασε την Unione di Banche Italiane , ενώ η ισπανική Sabadell είχε ανεπίσημες συνομιλίες για μια πιθανή συγχώνευση με BBVA και Santander, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Σεπτέμβριο.

O CEO της BBVA ανέφερε σήμερα ότι η τράπεζα είναι ανοιχτή στο να αναλύσει τις ευκαιρίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές και σε Ισπανία και αλλού αν δημιουργείται αξία για τους μετόχους, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα είναι επικεντρωμένη στην οργανική της ανάπτυξη.

Ο CEO της Santander ανέφερε από την πλευρά του ότι η τράπεζα δεν σκέφτεται να προσχωρήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η κερδοφορία στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι χαμηλή και η τρέχουσα οικονομική κρίση αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις προοπτικές τους.

Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου (ROE) που αποτελεί δείκτη κερδοφορίας, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2% ως συνέπεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες προβλέψεις και χαμηλότερες αποδόσεις.

Πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός, ο δείκτης ROE στην ευρωζώνη ήταν στο 5%, σύμφωνα με τον ντε Γκίντος.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα νέων lockdowns είπε ότι είναι δύσκολο να τα ξαναδούμε στη μορφή που επιβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ενώ υπογράμμισε ότι τυχόν απομάκρυνση από τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και βαθμιαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα