E.E: Στην τελική ευθεία για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να ετοιμάσει νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας κατέληξαν την Παρασκευή οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μία προκαταρκτική και όχι για οριστική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων, διευκρίνισαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της ΕΕ θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα αυτό, στη βάση των νομικών προτάσεων που έχουν γίνει, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Κομισιόν έχει υποβάλει προς συζήτηση

προτάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τους τομείς της αμυντικής και της ενεργειακής τεχνολογίας και στα είδη τα οποία αποκαλούνται «διπλής χρήσης», που είναι δηλαδή κατάλληλα για πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον είναι πιθανό να στοχοθετηθούν τράπεζες που έχουν καίρια σημασία για τη ρωσική οικονομία, η οποία επιβραδύνεται και κλυδωνίζεται.

Πηγή της ΕΕ επιβεβαίωσε πως υπήρξε «μια συνολική προκαταρκτική συμφωνία» για τις κυρώσεις.
Πάντως η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, είπε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.

«Η κατεύθυνση του ταξιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής, αλλά ακόμη ταξιδεύουμε» είπε η Κοτσίγιαντσιτς στους δημοσιογράφους.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το κείμενο και ποιες είναι οι επιλογές που θα προτείνει η Κομισιόν. Εντός της ημέρας εξάλλου αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τα ονόματα των 15 φυσικών προσώπων και 18 νομικών προσώπων (δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων) σε βάρος των οποίων αποφασίστηκε η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων για το ρόλο τους στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο της Επιτροπής μέσα στο Σαββατοκύριακο και να συζητήσουν σχετικά με αυτό με την Κομισιόν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε μια διπλωματική πηγή. Ένα αναθεωρημένο κείμενο ενδέχεται να υιοθετηθεί την Τρίτη, προσέθεσε.

Το θέμα των κυρώσεων, και το εάν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ήδη συμφωνημένες κρατικές συμβάσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Γαλλία, η οποία έχει συμφωνήσει να πωλήσει στη Ρωσία ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

«Ως έναν βαθμό, όλοι σπεύδουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα δικά τους, εθνικά συμφέροντα», ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο, επισήμανε ακόμη αναφερόμενος στις κυρώσεις ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα