Deutsche Well: Σημαντικό προσωπικό προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

Τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ διευρύνει σημαντικά το προσωπικό της προβάδισμα έναντι του βασικού της αντιπάλου, Μάρτιν Σουλτς, αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το νέο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στο

θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής Καγκελαρίου, η πρόεδρος της CDU συγκεντρώνει το 57% (από 50% τον Απρίλιο), ενώ ο υποψήφιος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών μόλις 33% (από 37% τον περασμένο μήνα).

Μετά από δυο περίπου χρόνια, η νυν Καγκελάριος ηγείται και πάλι της λίστας των δέκα δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη ακολουθεί ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Β. Κρέτσμαν. Με μεγάλη διαφορά έπονται οι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Τόμας ντε Μεζιέρ και Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ μόλις στην 7η θέση ο Μάρτιν Σουλτς.

Στην πρόθεση ψήφου η χριστιανική ένωση CDU/CSU κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα και σκαρφαλώνει στο 38%, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν δυο μονάδες και υποχωρούν στο 27%. Στο 9% παραμένει το κόμμα της Αριστεράς, μία μονάδα χάνουν οι Πράσινοι, που λαμβάνουν πλέον 7% αλλά και το εθνολαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που συγκεντρώνει επίσης 7%. Ανοδική τροχιά συνεχίζουν να καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι, τους οποίους η δημοσκόπηση δείχνει στο 8% που είναι το υψηλότερο ποσοστό τους από το 2010.

Ως προς την αξιολόγηση των πιθανών κυβερνητικών σχημάτων, ένας δυνητικός συνασπισμός CDU/CSU και FDP αποσπά με 43% -ελαφρώς μεγαλύτερη στήριξη από ενδεχόμενη συνέχιση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU και SPD (39%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι η έκβαση των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Στην παράσταση νίκης όμως, προηγείται ξεκάθαρα η ένωση των χριστιανικών κομμάτων με 73%. Μόλις το 9%, αντίθετα, εκτιμά ότι νικητής των εκλογών θα είναι το SPD.

Keywords
Τυχαία Θέματα