Deutsche Bank: Δεύτερη αγορά σε αποδόσεις το ελληνικό χρηματιστήριο το 2023 – Ξεπερνά και τις γεωπολιτικές δυσκολίες

Με απώλειες 1,3% «έκλεισε» τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ αλλά και πάλι ξεπέρασε σε επιδόσεις τις άλλες μετοχικές αγορές και παραμένει στη δεύτερη θέση σε αποδόσεις και πρώτο σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με την γερμανική Deutsche Bank.

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 31,1%, από τις αρχές του έτους, με το Nasdaq να παραμένει στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 23,6% για το 2023 (στην πρώτη θέση σε όρους τοπικού νομίσματος ο ρωσικός δείκτης MOEX) και τον

S&P 500 στο 10,7%. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 5,3%, ο DAX έχει ενισχυθεί κατά 6,4%, ο FTSE 100 βρίσκεται κατά 1,4% υψηλότερα, ενώ υψηλότερες αποδόσεις έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής τόσο ο FTSE MIB (21,8%) όσο και ο IBEX 35 (13,9%).

Ο Οκτώβριος ήταν άλλος ένας αδύναμος μήνας για τις αγορές. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα για πρώτη φορά με -2,1% από την πανδημία το Μάρτιο του 2020, ενώ και οι λοιποί μεγάλοι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών σημείωσαν επίσης απώλειες τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων ο Nikkei (-3,1%), ο οποίος σημείωσε για πρώτη φορά τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση από το 2013,ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (-3,6%) και οι αναδυόμενες αγορές με τον δείκτη MSCI δείκτη να υποχωρεί κατά -3,9%.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε σε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο και οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, δεδομένων των ανησυχιών για μια ευρύτερη κλιμάκωση.

Παράλληλα με αυτό, τον Οκτώβριο σημειώθηκε άλλος ένας ισχυρός γύρος οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ. «Ενώ τα στοιχεία των ΗΠΑ ήταν ανθεκτικά, τα ευρωπαϊκά στοιχεία ήταν πολύ πιο αδύναμα τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου για την ευρωζώνη έδειξε συρρίκνωση κατά -0,1%. Όπως προκύπτει από τις τρέχουσες αναθεωρήσεις, αυτό σηματοδοτεί την ασθενέστερη τριμηνιαία επίδοση για την οικονομία της ευρωζώνης από το β΄ τρίμηνο του 2020. Με τη σειρά του, αυτό βοήθησε τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να υπεραποδώσουν, με κέρδη +0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα. Τέλος, είχαμε τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε τον μήνα με άνοδο +14,7% στα 48,01 €/MWh», επισημαίνει η DB.

Tον Οκτώβριο, υπήρξε επίσης σημαντική άνοδος στις τιμές του χρυσού κατά +7,3%, λόγω του status που έχει το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο και ήταν ο ισχυρότερος μήνας για το χρυσό από την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου στο ΗΒ. Τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν σημαντικές απώλειες με τις μετοχές σε πτώση -10,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοση τους από το Μάρτιο του 2020, ενώ το ισραηλινό νόμισμα σέκελ έχει αποδυναμωθεί κατά -5,6% έναντι του δολαρίου.

Τα futures συνέχισαν να τιμολογούν την πιθανότητα η Fed θα μπορούσε να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων, με πιθανότητα 41,5%, μιας αύξησης εξακολουθεί να υπολογίζεται μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2024. Αυτή η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα των δεδομένων σήμαινε ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν να χάνουν έδαφος τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε για έκτο συνεχή μήνα και έκλεισε στο 4,93%, και μάλιστα ξεπέρασε για λίγο το όριο του 5% σε ένα σημείο, για πρώτη φορά από το 2007. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αυτή η άνοδος του πιο μακροπρόθεσμου δανεισμού κόστους έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Στον αντίποδα τα ασθενέστερα στοιχεία και ο πτωτικός πληθωρισμός ευνόησαν τα κρατικά ομόλογα του ευρώ που ανέκαμψαν τον Οκτώβριο. Συνολικά, κέρδισαν +0,4%. Για πρώτη φορά μέχρι στιγμής στον 21ο αιώνα, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος για έκτο συνεχόμενο μήνα, με πτώση -1,3% και αυτό περιλάμβανε περαιτέρω άνοδο του 10ετούς απόδοσης κατά +36 μονάδες βάσης και αύξηση της απόδοσης στο ομόλογο με λήξη 30 έτη κατά 39,4 μ.β.

Keywords
Τυχαία Θέματα