Cyta Hellas: Αναμένει κέρδη από το 2017

Μειώθηκαν οι ζημιές της Cyta Hellas, στα €17,8 εκ. έναντι ζημιών €20,2 εκ. το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της γενικής ελέγκτριας για την Cyta που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής της Cyta ανήλθε στα €89,9 εκ. από €90,3 εκ. το 2012.

Στην ετήσια έκθεση η γενική ελέγκτρια αναφέρει ότι δεν υπάρχει βελτίωση στα αποτελέσματα

της εταιρείας με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι συσσωρευμένες ζημιές.

Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους €36,6 εκ. στις 31.12.2013 υποδηλοί ότι η εταιρεία αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη βοήθεια και χρηματοδότηση της αρχής. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι περισσότερες από τα περιουσιακά της στοιχεία με αποτέλεσμα να παρουσιάσει για πρώτη φορά αρνητική καθαρή αξία ύψους €1,7 εκ.

Για απάλειψη της αρνητικής αξίας, η αρχή αποφάσισε το 2014 όπως προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση του δανείου της Digimed στη Cyta Hellas το οποίο στις 31.12.2013 ανήρχετο σε €4 εκ.

€1,02 δισ. τα αποθεματικά Cyta

Τα €1020,7 εκ. έφθασαν τα αποθεματικά της Cyta το 2013, σύμφωνα με την έκθεση της γενικής ελέγκτριας.

Η έκθεση αναφέρει ότι το πλεόνασμα της Cyta αυξήθηκε στα €101,2 εκ., σε σύγκριση με €47,62 εκ. το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά, αφού εκκρεμεί ο υπολογισμός της απομείωσης της αξίας της επένδυσης στην CytaHellas, καθώς και αναλογιστική μελέτη του Σχεδίου Συντάξεων.

Τα αποθεματικά της Αρχής στις 31.12.2013 ήταν €1.020,7 εκ., σε σύγκριση με €956,9 εκ. το 2012.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Στην Ετήσια Έκθεση αναφέρεται ότι λόγω του ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι συνεχώς και έντονα μεταβαλλόμενος, η εταιρεία αναθέτει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, σε εταιρεία συμβούλων, την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Παρατηρήθηκε ότι, με κάθε επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας γίνεται μετατόπιση στο χρονικό σημείο που αναμένεται να επιτευχθούν οι σημαντικοί και ζωτικής σημασίας στόχοι της εταιρείας.

Στον προϋπολογισμό του 2014 περιλήφθηκε πρόνοια για επένδυση στην Cyta Hellas ύψους €15 εκ. και αναμένεται να περιληφθεί πρόνοια και στον προϋπολογισμό για το 2015. Το αναμενόμενο έτος πρώτης κερδοφορίας μετατίθεται για το 2017.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι παρά τα τόσο σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η θυγατρική της, η Αρχή φαίνεται να μελετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της Cyta Hellas σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως Εικονικός Πάροχος (Mobile Virtual Network Operator) και προς τούτο φαίνεται να έχει ήδη συνάψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το διεθνή όμιλο Vodafone που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Ενόψει της μεγάλης έκθεσης σε ζημιές που ήδη βαρύνουν την Αρχή από τη θυγατρική της αυτή εταιρεία, καθώς και της απόφασης της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Αρχής, η γενική ελέγκτρια μας θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την αρμόδια υπουργική επιτροπή ή και του υπουργικού συμβουλίου.

Original article: Cyta Hellas: Αναμένει κέρδη από το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα