Credit Suisse: Φθηνή η ελληνική αγορά με βάση το book value – «Mη ελκυστική» με κριτήριο τα κέρδη

Η Ελλάδα δεν ανήκει στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες υποβαθμίστηκε, εκτιμά η Credit Suisse.

Με βάση πολλά κριτήρια η χώρα βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα των αντίστοιχων αναδυόμενων (ΑΕΠ, εταιρικά κέρδη κ.ά).

«Πιστεύουμε ότι η χώρα στερείται περιθωρίων για αύξηση παραγωγικότητας, πιστωτικής επέκτασης, αστικοποίησης. Επιπλέον πολύ μικρό κομμάτι τω εσόδων των επιχειρήσεων προέρχεται από το εξωτερικό».

Η Credit Suisse διαπιστώνει ότι η χώρα είναι σε δρόμο ανάκαμψης

με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 0,6% το 2014.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο οίκος εκτιμά ότι δεν είναι ακόμα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Υπολογίζει ότι για να αυξηθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των λιγότερο κεφαλαιοποιημένων τραπεζών (Εθνική και Eurobank) θα χρειαστεί ποσό της τάξης 3,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 24% και 39% αντίστοιχα των κεφαλαίων (common equity) των δυο ομίλων.

Εξετάζοντας τις αποτιμήσεις, ο οίκος σημειώνει ότι η αγορά δείχνει φθηνή σε όρους book value. Τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικό χαμηλό έναντι του book value και με 80% discount έναντι των αναδυόμενων αγορών.

Αντίθετα με βάση τα κέρδη δείχνει «μη ελκυστική» καθώς η μέση εκτίμηση για το p/e (36 φορές) του επόμενου δωδεκαμήνου είναι σε premium 140% έναντι των άλλων αναδυόμενων (17 φορές). Εξαιρουμένων των τραπεζών παραμένει ένα 25% premium.

Ο οίκος στέκεται στις ΕΤΕ, Τιταν και Folli Follie που πραγματοποιούν το 59%, 79% και 54% των εσόδων τους στο εξωτερικό. Για τις δέκα μετοχές του MSCI οι εκτιμήσεις, με βάση ανάλυση HOLT, ποικίλουν: από περιθώριο ανόδου 27% για την Alpha Bank ως -31% για τον ΟΠΑΠ. Ο μέσος όρος είναι μόλις 1%.

Original article: Credit Suisse: Φθηνή η ελληνική αγορά με βάση το book value – «Mη ελκυστική» με κριτήριο τα κέρδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα