Citigroup: Η ¨καθαρή έξοδος” βελτιώνει την εμπιστοσύνη – Μικρότερη η ανάπτυξη

Ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019 προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά για τη χώρα.
Εντούτοις, η Citigroup εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κατώτερη των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών (2,2% για τη διετία), λόγω των περιορισμών στις συνθήκες ρευστότητας και της επιπλέον δημοσιονομικής σύσφιξης.

Παράλληλα, σημειώνει πως δεν βλέπει σημαντικές υποχωρήσεις από τους δανειστές στο σκέλος του χρέους και εκτιμά

ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινηθούν πολύ κάτω του στόχου του 3,5% τόσο φέτος όσο και το 2019,

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠπιθανότατα επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 λόγω της εξασθένησης των καταναλωτικών δαπανών και κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση, τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τη Citi, οι πωλήσεις λιανικής και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησαν, αν και η εμπιστοσύνη διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα.

Έτσι, η ανάπτυξη του 2017 διαμορφώθηκε πιθανώς λίγο πάνω από το 1%, όπως εκτιμά, τονίζοντας πως αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το 2018, καθώς τόσο η εγχώρια ρευστότητα όσο και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν “σφιχτά” και τα capital controls εξακολουθούν να “πνίγουν” την οικονομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει, και θα βοηθηθεί ίσως από μια πιθανή “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα προγράμματα τον Αύγουστο, βελτιώνει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, ωστόσο, δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές.

Η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να εκτιναχθεί ούτε τα επόμενα χρόνια, αφού για το 2019 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,5%, το 2020 θα βρεθεί στο 1,6%, το 2021 στο 1,5% και το 2022 στο 1,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα