Citi: Επαρκή τα κεφάλαια της Alpha Bank – Ομαλοποίηση των μεγεθών από το 2015

Σύμφωνα με την Citigroup, η Alpha Bank θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και θα ισορροπήσει το 2015, εμφανίζοντας διψήφια RoE το 2016. Υποθέτοντας πως η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί ομαλά, η επόμενη φάση θα αφορά την εκτέλεση. Ρίσκα (ποιότητα assets, ρυθμιστικό πλαίσιο, τραπεζικός σύστημα), αλλά και θετικές προοπτικές (ροή καταθέσεων, κόστη χρηματοδότησης, υπερβάλλοντα κεφάλαια κλπ) βλέπει η ανάλυση του οίκου.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha

βρίσκεται στο 13,9%. Εκτιμάται πως η τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια πάνω από το ορόσημο του 9% ώστε να έχει προβλέψεις έως και 24% του χαρτοφυλακίου δανείων της έως το τέλος του 2015 (έναντι 16% σήμερα) – ποσοστό αρκετό ώστε να μπορέσει η τράπεζα να αντέξει το σοκ των χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Σύμφωνα με την Citi, η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, τα μέτρια επίπεδα ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη διψήφιων RoE. Είναι πολύ νωρίς να συνυπολογιστεί μια επιστροφή κεφαλαίου, όμως ενδέχεται να υπάρξει καταβολή μερισμάτων από το 2016.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας για το α’ τρίμηνο, η Citi αναφέρει πως έδειξαν μια αδυναμία στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των καταθέσεων, αλλά καλύτερη ποιότητα των assets. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “neutral” για την Alpha Bank, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο.

Τρία ερωτήματα προς επενδυτές πριν επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες

Τέλος, οι αναλυτές της Citi θέτουν τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν σε ότι αφορά την επένδυση σε ελληνικές τράπεζες: i. αν θα υπάρξει νέο dilution. ii. ποια είναι η «ομαλοποιημένη εικόνα» και iii. πως θα φτάσουμε σ’ αυτήν την «ομαλοποιημένη εικόνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα