Capital controls: Ζητούν …τα ρέστα αυτοί που τα έφεραν το 2015!

Οριστικό τέλος στα capital controls από 1ης Σεπτεμβρίου. Ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους πολίτες και στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, ενώ κατέστρεψε εκατοντάδες μικρούς και μεσαίους εισαγωγείς στους οποίους έκοψαν την “πίστωση” εταιρείες του εξωτερικού.

Η αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά, έδωσε χθες το έναυσμα και για πολιτική αντιπαράθεση…θερινής νυκτός…

…Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, βγήκαν να πουν ότι με την πολιτική

της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε η χώρα την επάνοδο στην κανονικότητα και ότι ο…κακός Στουρνάρας κρατούσε στη…ναφθαλίνη την απόφαση για να κάνει δώρο στον Μητσοτάκη!…

…Η αλήθεια είναι ότι όντως η μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τις εκλογές του 2019, είναι αυτή που οδήγησε στην κατάργηση των capital controls…

…Ποιος όμως έφερε τα capital controls;

Για όσους έχουν κοντή μνήμη και δεν μασάνε κουτόχορτο:

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015 σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους, επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ. Η εικόνα επιδεινώθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.

Οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.

Τα capital controls επιβλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της 29ης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι τράπεζες έκλεισαν έως τις 20 Ιουλίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό ως τις 3 Αυγούστου.

 Τι ίσχυε τις πρώτες μέρες επιβολής τους; Οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες περισσότερα από 60 ευρώ την ημέρα. Αν μια ημέρα δεν εισέπρατταν το ποσό, δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν την επομένη το διπλάσιο. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, να πραγματοποιήσουν  από καταστήματα του εξωτερικού ηλεκτρονικές αγορές  έργων τέχνης, κοσμημάτων, ειδών ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών ειδών, καλλυντικών κ.ά. Παράλληλα, οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές θα έπρεπε να περάσουν από το κατώφλι της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Στις 29 Ιουλίου και αφού έχει επέλθει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι καταθέτες και συνταξιούχοι θα μπορούσαν οποιαδήποτε ημέρα και στιγμή της εβδομάδας να «σηκώνουν» σωρευτικά το ποσό των 420 ευρώ. Ακόμη επιτράπηκε η μεταφορά 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Επιτράπηκε επίσης  η αποστολή στο εξωτερικό (π.χ. σε φοιτητή) έως και 500 ευρώ μηνιαίως.

Τον Σεπτέμβριο 2015 επιτράπηκε η ανάληψη έως και του 10% των κεφαλαίων που εισήχθησαν από το εξωτερικό, ενώ έγινε και μερική άρση των capital controls σε ό,τι αφορούσε τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Τον Δεκέμβριο 2015 ήρθησαν οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στις αρχές του 2016 αυξήθηκε το όριο από τα 500 στα 1.000 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς δικαιολογητικά, επιτράπηκε η μερική αποπληρωμή δανείων, το άνοιγμα λογαριασμών για την καταβολή προνοιακών κυρίως επιδομάτων, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης δανείου προς τις τράπεζες εάν τα χρήματα προέρχονταν από το εξωτερικό ή εάν η αποπληρωμή γινόταν στο πλαίσιο αγοραπωλησίας του ακινήτου. Οι επιχειρηματίες μπορούσαν να στείλουν στο εξωτερικό έως 20.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) την ημέρα ανά πελάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα