Capital Economics: Έρχεται νέα ελληνική κρίση – Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων “απειλή” για ανάπτυξη-τράπεζες

Για μια νέα ελληνική κρίση όταν η Ελλάδα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια, το 2020 ή ενδεχομένως και νωρίτερα, προειδοποιεί σε νέα έκθεσή της η Capital Economics καταρρίπτοντας το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας

αναμένεται να ανακόψει την ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Όπως επισημαίνει, μετά την έξοδο από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα αντιστέκεται ήδη στη λιτότητα. Αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την αδύναμη οικονομία της αλλά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία θα “χτυπήσει” την ανάπτυξη και θα απειλήσει τη χώρα με το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης.

Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2018, το ελληνικό AEΠ επεκτάθηκε ελάχιστα το δεύτερο τρίμηνο και η πρόσφατη μείωση του οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μια νέα ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ είναι υπερβολικά αισιόδοξη, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Η μη επίτευξη αυτών των προβλέψεων θα σήμαινε μη επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Οποιαδήποτε δημοσιονομική ολίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί από παροχές που αναμένεται να δοθούν ενόψει εκλογών οι οποίες αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Πράγματι, τονίζει η Capital Economics, η κυβέρνηση ήδη πιέζει να αναστρέψει τις συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων.

Και ενώ μια λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε ώθηση στο ΑΕΠ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις δυσμενείς οικονομικές της επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει.

Άλλωστε, η Capital Economics επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που είδε τα ομόλογά της να συμπαρασύρονται στην πτώση από τα τελευταία προβλήματα της Ιταλίας.

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια μεγάλη ανησυχία», προσθέτει η ανάλυση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% του συνόλου και τα μέτρα για την εξάλειψή τους μπορεί να ανακοπούν από την έλλειψη αγοραστικής διάθεσης, όπως προκύπτει από την πολύ απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών.

Συνολικά, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% έως το 2020, οδηγώντας τα δημόσια οικονομικά σε επιδείνωση και τις αποδόσεις των ομολόγων σε αύξηση.

Μετά από αυτά, η Capital Economics προβλέπει πτώση της ανάπτυξης μόλις στο 1% έως το 2020, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά να επιδεινωθούν και οι αποδόσεις των ομολόγων να αυξηθούν.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί και άλλη οικονομική στήριξη μόλις εξαντληθεί το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) εκείνη τη χρονιά (δηλαδή το 2020)», είναι η πρόβλεψη της Capital Economics, η οποία μάλιστα εκτιμά υπάρχει τα πράγματα να φτάσουν εκεί πολύ νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα