CNBC: «Είναι πραγματικά τόσο κακή η συγχώρεση του ελληνικού χρέους;»

«Είναι πραγματικά τόσο κακή η συγχώρεση του ελληνικού χρέους;». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του δικτύου CNBC που εξετάζει το ζήτημα και από τις δύο πλευρές.

Το δημοσίευμα, επαναλαμβάνει τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περί «επιπτώσεων» από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Δεν πιστεύουν όμως όλοι ότι ενδεχόμενη νίκη

του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τραγική για τις οικονομικές προοπτικές της υπερχρεωμένης χώρας ούτε για το λαό της, που έχει στραφεί στο κόμμα και στον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρας, κυρίως λόγω του αντίκτυπου από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα.» αναφέρει το CNΒC και συμπληρώνει: «Τη Δευτέρα, το Jubilee Debt Campaign, ένας οργανισμός που μάχεται εναντίον των «άδικων χρεών» δήλωσε πως η ανάλυση των στοιχείων του ΔΝΤ δείχνει ότι σχεδόν όλα τα χρήματα που έχουν δανείσει ΔΝΤ και Ευρώπη στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν «απερίσκεπτοι επενδυτές, ενώ λιγότερο από το 10% αυτών των χρημάτων έφτασε στον ελληνικό λαό».

«Σώζουν τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το χρέος βαρύνει τον ελληνικό λαό» αναφέρει ο Τιμ Τζόουνς, οικονομολόγος του Jubilee Debt Campaign και συμπλήρωσε: «Είναι η ίδια άδικη αντίδραση στη χρηματοοικονομική κρίση με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε μία νέα διαδικασία για να χειριζόμαστε τις κρίσεις χρέους που να μην περιλαμβάνουν τη διαρκή διάσωση των πιστωτών, αφήνοντας όλο το κόστος στο λαό και δίνοντας έτσι μεγαλύτερα κίνητρα για πιο απερίσκεπτο δανεισμό».

Το δημοσίευμα του CNBC αναφέρει επίσης πως για ορισμένους αναλυτές, ακόμη κι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη που παλεύει με τον αποπληθωρισμό και η συνεπακόλουθη υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος – ή η επιστροφή στη δραχμή – θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση για τη χώρα. «Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το τεράστιο βάρος χρέους του ιδιωτικού τομέα και η περιορισμένη πολιτική στήριξη για αμείλικτη λιτότητα» αναφέρουν οι Μπεν Μέι και Τομ Ρότζερς, της Oxford Economics και συμπληρώνουν: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δύσκολα μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα εντός ευρωζώνης. Αποχωρώντας από το ευρώ και υιοθετώντας νέο νόμισμα που θα υποτιμηθεί, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

«Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο έλεγχο επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τη νομισματική και σε μικρότερο βαθμό τη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε καλύτερη θέση ώστε να πετύχει μία περίοδο με υγιή ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα