Brexit: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Παράνομη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας την αναστολή λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

10:30 το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου ώρα Λονδίνου, η κρίσιμη ώρα που ορίστηκε για την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου επί της νομιμότητας ή μη της απόφασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων.

Το πρόσωπο στο οποίο στρέφεται όλο το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται εκεί για να ακούσει από το γραφείο του στον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ

στρητ την απόφαση. Είναι στη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει. Οι επικριτές του Μπόρις Τζόνσον λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε το Κοινοβούλιο ανοιχτό καθώς έτσι θα μπορούσε να ελέγχει την κυβέρνηση και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει την ύστατη ώρα των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου γείρει κατά της κυβερνητικής απόφασης, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνέλθει άμεσα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση το Κοινοβούλιο θα ανοίξει στις 14 Οκτωβρίου.

Πώς υπερασπίζεται ο Τζόνσον την απόφασή του και τι διαβεβαιώσεις δίνει:

Σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη είπε ότι το ζήτημα του Brexit έχει πάρει διχαστικές διαστάσεις, ότι πρέπει «η χώρα να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου» και πως με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι αποφασίσαμε να ακούσουμε την ομιλία της Βασίλισσας τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και να λειτουργήσει ενωτικά για μια σειρά από τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιλέγει να αποδίδει μεγάλη κρισιμότητα και σημασία στην ομιλία της Βασίλισσας ενώ αποφεύγει να απαντήσει αν θα ζητήσει νέα αναστολή του Κοινοβουλίου σε περίπτωση που δικαστική απόφαση δεν τον δικαιώσει. Αναφορικά με τις επικρίσεις ότι με το Κοινοβούλιο κλειστό δεν θα υπάρξει χρόνος για ουσιαστική συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων για το Brexit λέει ότι «θα υπάρξει χρόνος και πριν και μετά την κρίσιμη Σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου για να εξετάσουν οι βουλευτές τι καταφέραμε ή όχι».

Τι έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τρεις μέρες. Εξετάστηκαν δυο προσφυγές. Η μία είναι της επιχειρηματία Τζίνα Μίλερ η οποία κάνει εκστρατεία κατά του Brexit και η δεύτερη της κυβέρνησης. Στην προσφυγή της κας Μίλερ που στρέφεται κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης (English High Court) που υποστήριξε ότι η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου «είναι καθαρά πολιτική» πράξη και δεν άπτεται της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης.

Πηγη: gr.euronews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα