BofA: Ξεκινά μια χρονιά πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες-Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα 3μήνου

Χρονιά-πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο θεωρεί το 2020 η Bank of America Merrill Lynch καθώς αναμένει ότι οι δραστηριότητες των τραπεζών θα διατηρηθούν σχετικά καλά στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι προβλέψεις είναι πιθανό να κάνουν άλμα, εν αναμονή της μελλοντικής επιδείνωσης που δυνητικά μπορεί να αντισταθμιστεί από τα κέρδη συναλλαγών σε ορισμένες τράπεζες.

Το

υπόλοιπο του έτους, όμως, πιθανότατα θα είναι μια διαφορετική ιστορία καθώς τα έσοδα θα βρεθούν υπό πίεση και τα defaults των δανειοληπτών θα μπορούσαν να εμφανιστούν, οπότε οι προοπτικές που θα δώσουν οι διοικητικές ομάδες των τραπεζών είναι πιθανόν να έχουν περισσότερη σημασία από ό,τι συνήθως.

Έτσι οι προοπτικές τις οποίες θα δώσουν οι διοικήσεις θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως, όπως τονίζεται.

Επίσης η BofA αναμένει πως στο α’ τρίμηνο τα κεφάλαια των τραπεζών θα εμφανίσουν κάποιες “ρωγμές”, αντανακλώντας την έντονη αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία. Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες της ΕΕ, οι ελληνικές δεν θα βοηθηθούν από την επιστροφή των δεδουλευμένων μερισμάτων της χρήσης του 2019.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, σύμφωνα με την ΒοfA, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις λόγω της νέας κρίσης.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος σημείωνε σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Το 2019, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 16%, αν και ήταν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα και στο 41% των ακαθάριστων δανείων. Ο κλάδος σχεδίαζε να μειώσει τον δείκτη NPL κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, κυρίως μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας θα καθυστερήσει τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, κατά την άποψη της BofA, και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση νέων NPLs.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική θέση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, η BofA σημειώνει πως συνέχισε να ενισχύεται, χάρη στις εισροές καταθέσεων, οι οποίες παρέμειναν ανθεκτικές το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν επίσης σε φάση βελτίωσης πριν από την πανδημία, με κάποιες τράπεζες να προχωρούν σε εκδόσεις τίτλων Tier 2. Η θέση ρευστότητας του κλάδου έχει επίσης βελτιωθεί, όπως αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 130% στο τέλος του 2019, από 48% στο τέλος του 2018.

Τέλος, όπως τονίζει η ΒofA, η κίνηση της ΕΚΤ τον Απρίλιο να αποδεχτεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral, παρά την αξιολόγησή τoυς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (περίπου 8% του συνόλου των τραπεζικών assets) από 12,4 δισ. ευρώ τοn Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ το 2019, κυρίως μέσω του προγράμματος LTRO με επιτόκιο -0,5%. Παράλληλα, μείωσε την έκθεση στη διατραπεζική χρηματοδότηση repo όπου το κόστος είχε αυξηθεί λόγω της πανδημίας.

Τι εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών
Alpha Bank

Εθνική

Eurobank
Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα