BofA : Κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης, bad bank και συγχωνεύσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν και στη συνέχεια ανέβηκαν και πάλι κατά 100 μονάδες βάσης από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση underperform για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, λαμβάνει υπόψη αυτές τις μειωμένες αποδόσεις στις αποτιμήσεις των ελληνικών

τραπεζών μέσω του κόστους ιδίων κεφαλαίων, το οποίο ενώ έχει μειωθεί εξακολουθεί να διατηρείται υψηλά και συγκεκριμένα στο 13,1% κατά μέσο όρο.

Η BofA συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος dilution στις ελληνικές τράπεζεςκαι γι’ αυτό διατηρεί τη σύσταση underperform, αν και ανεβάζει ελαφρώς τις τιμές-στόχους. Πιο αναλυτικά για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,36 ευρώ από 1,3 ευρώ, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ από 0,21 ευρώ, για την Eurobank στα 0,65 ευρώ από 0,58 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ από 2,31 ευρώ.

Όπως τονίζει, όλες οι επιλογές για το “αύριο” των stress tests παραμένουν ανοιχτές. Η άσκηση και οι παραδοχές δεν δείχνουν να είναι δύσκολες, κάτι που υποδηλώνει ότι το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει κάποια πολιτική βούληση για πιο “καθαρές τράπεζες” στην Ελλάδα εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Ως αποτέλεσμα η BofA βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στα προβληματικά δάνεια, όπως η επιλογή της bad bank, αλλά και πιθανές περαιτέρω ενοποιήσεις.

Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν το Μάιο και οι λεπτομέρειες του “πακέτου” εξόδου πιθανότατα θα αποφασιστούν αμέσως μετά αφήνοντας στις τράπεζες μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να δράσουν, αν αυτό χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα