Bloomberg: Το δίλημμα “ακυβερνησία ή Τσίπρας” οδηγεί την Ελλάδα σε καταστάσεις 2010

«Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, βουτιά στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ… το σενάριο είναι, κατά περίεργο τρόπο, παρόμοιο με το εφιαλτικό σενάριο που είχε παιχτεί το 2010 και το 2011». Έτσι ξεκινά το νέο εκτενές άρθρο του Bloomberg για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

και τη δραματική αντίδραση των αγορών.

«Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα επεξεργάστηκαν τα χειρότερα σενάρια και εξέτασαν σειρά εξελίξεων, όπως το αδιέξοδο στην εκλογή του προέδρου που θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, θέτονταςκαι πάλι υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.» αναφέρει το πρακτορείο.

«Η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη όλα τα προβλήματα» δήλωσε ο Πίτερ Φίσερ, πρώην αξιωματούχος της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και νυν ανώτατο στέλεχος στην BlackRock και συμπλήρωσε: «Έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να δημιουργήσουν μία πραγματική νομισματική και κεφαλαιακή ένωση»

«Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη από ότι ήταν το 2010, όταν μία τρύπα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό εξελίχθηκε σε κρίση για τη Γηραιά Ήπειρο με θύματα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο και άμεσο κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης. Τότε, τα ταμεία στήριξης όπως το EFSF και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν υπήρχαν. Ούτε το διεισδυτικό σύστημα εποπτείας της Κομισιόν, που σχεδιάστηκε για να χτυπάει καμπανάκι όταν κινδυνεύει η δημοσιονομική θέση μίας χώρας. Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως έκτοτε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχθηκαν ότι το ευρώ είναι μόνιμο και αδιάσπαστο» σημειώνει το Bloomberg.

«Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα έχει όνομα: Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του Σύριζα που διεκδικεί για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία απορρίπτοντας τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας που επιβάλουν οι πιστωτές. Έκτοτε, οι μετοχές του ανεβαίνουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το Σύριζα στην πρώτη θέση και πιθανότατα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση»

«Ο κίνδυνος ανάδειξης κομμάτων με αντιευρωπαϊκή ατζέντα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουάρντ Σικλούνα και συμπληρώνει: «Το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες».

«Η στιγμή της κρίσης θα είναι πιθανότατα στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, στις 29 Δεκεμβρίου, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι. Εάν ο Σαμαράς αποτύχει, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνηθίσει στα τζογαδόρικες κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών, όπως το δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ το 2011 που εγκαταλείφθηκε, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον επόμενο χρόνο, η δήλωση πίστης από τον ίδιο το Σαμαρά ο οποίος απέρριπτε το μνημόνιο μέχρι να οδηγηθεί στην εξουσία το 2012» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η επιλογή ανάμεσα στην ακυβερνησία ή μία κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πολλές παγίδες. Τα θύματα θα είναι – μεταξύ άλλων – οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, που από τον Οκτώβριο εξαρτώνται από το μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ. Εάν υπάρξει κατάρρευση του μνημονίου υπό το Σύριζα, η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει την στήριξη και τότε οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στην κεντρική τράπεζα της χώρας»

Keywords
Τυχαία Θέματα