Bloomberg: Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στις τράπεζες λόγω Brexit

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Brexit διακινδυνεύει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου και όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ωφελημένες πόλεις από αυτή την εξέλιξη θα είναι το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο.

Και εξηγεί, το Παρίσι αποτελεί ήδη μεγάλο κέντρο για την HSBC Holdings με έδρα το Λονδίνο, τη μεγαλύτερη τράπεζα της

Ευρώπης. Η Φρανκφούρτη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ηπείρου, με μια αντίστοιχη δεξαμενή ταλέντων. Το Δουβλίνο προσφέρει στους «εξόριστους» τραπεζίτες το πλεονέκτημα της γλώσσας και ένα παρόμοιο νομικό σύστημα. Το Άμστερνταμ και το Λουξεμβούργο είναι δύο ακόμη υποψήφιοι.

«Το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι πιθανώς θα ωφεληθούν περισσότερο από το Brexit», υποστήριξε ο Joerg Rocholl, πρόεδρος της σχολής επιχειρήσεων ESMT στο Βερολίνο.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο το Λονδίνο που μπορεί να πληγεί από μια έξοδο: οι τράπεζες εξοικονόμησαν χρήματα ανοίγοντας υποστηρικτικά γραφεία σε μέρη όπως το Μπόρνμουθ, όπου, για παράδειγμα, η JPMorgan Chase απασχολεί 4.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε την Παρασκευή ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της σε Λονδίνο, Μπόρνμουθ και Σκοτία.

Ο CEO της Societe Generale τόνισε ότι το Brexit ενδέχεται να προσφέρει «νέες ευκαιρίες» για ανάπτυξη χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Stuart Gulliver, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, είχε αναφέρει ήδη από τον Φεβρουάριο ότι η τράπεζά του πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταφερθεί στο Παρίσι.

Τράπεζες που είχαν ήδη μετακινήσει κάποιες από τις δραστηριότητές τους στην Ιρλανδία, όπως το Credit Suisse Group, ενδέχεται να κάνουν το Δουβλίνο κύριο κέντρο τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Morgan Stanley, Colm Kelleher, έχει τονίσει ότι σε περίπτωση Brexit η εταιρία μπορεί να μεταφέρει την έδρα της στο Δουβλίνο ή στη Φρανκφούρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα