Bloomberg: Η ιταλική Eni ανοίγει λογαριασμό σε ρούβλια για τις πληρωμές φυσικού αερίου

Λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ανοίξει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA, ώστε να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για τις πληρωμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται προληπτική, καθώς η εταιρεία αναμένει σαφείς οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές

Αρχές για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους λογαριασμούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις, ωστόσο φαίνεται ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Μόσχα χρειάζονται πολύ δρόμο για να χαρακτηριστούν επιτυχείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν πληρώσει σε ρούβλια και άλλοι δέκα έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στην Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων πληρωμής. Η Uniper SE, ένας τεράστιος Γερμανός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Αρκετά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για σαφέστερη καθοδήγηση από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα