Barclays: Αποφυγή νέων μέτρων, ελάφρυνση χρέους και έξοδος στις αγορές το στοίχημα της κυβέρνησης

Τα πρόσφατα, βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας παρέχουν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη βρίσκεται σε «θέση μάχης», σύμφωνα με την Barclays.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αν και τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία δεν αρκούν για να μεταβληθεί η τρέχουσα επιφύλαξη σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ωστόσο παρέχουν κάποια στήριξη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έχοντας αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και έχοντας να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις

με την τρόικα και την εγχώρια πολιτική αντιπολίτευση.

O Μάιος θα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την Ελλάδα, καθώς στις 20-21 λήγει χρέος συνολικά 9,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια του Ευρωσυστήματος. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τότε, η όποια συζήτηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή αποπληρωμή (και συγκεκριμένα να έχει διασφαλιστεί ότι οι δόσεις της τρόικας θα εκταμιευτούν εγκαίρως). Μια λογική λύση θα είναι να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τις εκλογές μια ήπια ελάφρυνση χρέους («κουρέματα» στην καθαρή παρούσα αξία αντί των ονομαστικών «κουρεμάτων», παράταση της λήξης τίτλων και μείωση επιτοκίων). Όπως στα προγράμματα προσαρμογής, η ελάφρυνση χρέους προφανώς θα έχει όρους για την μελλοντική εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών που θα ευθυγραμμίζονται με τα υφιστάμενα οικονομικά προγράμματα.

Επίσης, απόλυτα κρίσιμο, σύμφωνα με τον οίκο, θα είναι το εάν η νυν κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, να αναδιανείμει μέρος της των κερδών που πέτυχε ξεπερνώντας τους στόχους της προσαρμογής, αλλά και να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, μετά την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές, τότε πιθανότατα θα υπάρξει επανεμφάνιση των πολιτικών ρίσκων.

Σε επίπεδο πολιτικής, σημειώνει η Barclays, η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και προσπαθεί να «χτίσει» στήριξη για μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους της.

Η Barlcays θεωρεί πως αναλόγως των συνθηκών στην αγορά, μια έκδοση ομολόγων θα αποτελούσε μια θαρραλέα και ισχυρή δήλωση η οποία, εάν στηριχθεί με περαιτέρω βελτιώσεις στην οικονομία, θα έστελνε ισχυρά σήματα που θα στήριζαν την τρέχουσα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να μετατραπούν σε «δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά την τρεχουσών πολιτικών.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, η Barclays αναφέρει πως το περασμένο έτος έδειξε σημάδια σταθεροποίησης, ενώ για φέτος αναμένεται θετική καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας και χαμηλότερη ανεργία. Όπως επισημαίνει, η σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας –και ιδιαίτερα η δημιουργία νέων θέσεων- θα παράσχει ζωτικής σημασίας στήριξη για την πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας.

Παράλληλα, ο οίκος βλέπει συνεχιζόμενη βελτίωση του τομέα μεταποίησης, ωστόσο εκτιμά πως το δ’ τρίμηνο του 2014, με βάση τα στοιχεία των PMI, το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -1,5% σε ετήσια βάση, πρόβλεψη πιο απαισιόδοξη από αυτήν της Barclays για ύφεση 0,6% το δ’ τρίμηνο. Κύρια αβεβαιότητα παραμένει το εάν τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να αντέξουν έναν ακόμα γύρω δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος.

Original article: Barclays: Αποφυγή νέων μέτρων, ελάφρυνση χρέους και έξοδος στις αγορές το στοίχημα της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα