Banco Espirito Santo: Κρατική διάσωση 4,9 δισ. ευρώ! Χωρίζεται σε “καλή” και “κακή”

18:19 1/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Η Πορτογαλία ανακοινώνει σχέδιο διάσωσης για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την περιβόητη Banco Espirito Santo που έχει αναστατώσει στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε βουτιά 75% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αποκάλυψε πως η BES έχασε κάθε πρόσβαση στη

ρευστότητα του ευρωσυστήματος όταν ανακοίνωσε ζημίες ρεκόρ ύψους 3,58 δισ. ευρώ εξαιτίας της έκθεσης στον όμιλο Espirito Santo.

Η Banco Espirito Santo θα χωριστεί σε «καλή τράπεζα» που θα πάρει την ονομασία Novo Banco και «κακή» τράπεζα η οποία θα απορροφήσει την έκθεση της τράπεζας στον ευρύτερο όμιλο Espirito Santo όπως και τη θυγατρική στην Αγκόλα.

Οι ζημίες της bad bank θα καλυφθούν από τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, καθώς και τους μετόχους της τράπεζας, όπου συμπεριλαμβάνεται ο όμιλος Espirito Santo (που κατέχει το 20% της τράπεζας), αλλά και η γαλλική Credit Agricole που κατέχει το 16%.

Η Novo Banco (Νέα Τράπεζα) θα ανακεφαλαιοποιηθεί με τη συνδρομή 4,9 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο εκκαθαρίσεων που δημιουργήθηκε το 2012. Το πορτογαλικό κράτος θα δανείσει στο ταμείο 4,4 δισ. ευρώ. Όλοι οι καταθέτες της BES προστατεύονται όπως και οι ομολογιούχοι αυξημένης εξασφάλισης.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας λέει πως το σχέδιο δεν επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία επειδή το δάνειο θα είναι προσωρινό ενώ η Κομισιόν αναφέρει πως το σχέδιο διάσωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί κρατικής στήριξης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Προς κρατική διάσωση – Αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την πτώση 44%

Προς κρατική διάσωση οδεύει η Banco Espirito Santo.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες της πορτογαλικής τράπεζας εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ, με την Bank of Portugal να εξετάζει το ενδεχόμενο κρατική στήριξης.

Την αναστολή διαπραγματευσης της Banco Espirito Santo αποφάσισαν οι χρηματιστηριακές αρχές της Λισαβόνας.

Η μετοχή της πορτογαλικής τράπεζας, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα, υποχώρησε σήμερα κατά 43,86% στα 0,1600 ευρώ.

Χθες, κατέγραψε πτώση ρεκόρ, που έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -51%, στον απόηχο των μεγάλων ζημιών που ανακοίνωσε για το β΄τρίμηνο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα