BRICS: Ανακοίνωσαν την «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης» – Κινήσεις και στα ενεργειακά

Την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και βάση τη Σαγκάη καθώς και την ίδρυση ενός κοινού αποθεματικού ταμείου με διαθέσιμα 100 δισεκ. δολάρια ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας

θα είναι από την Ινδία με πενταετή θητεία, ενώ ο επικεφαλής της διοικητικού συμβουλίου θα είναι Βραζιλιάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από τη σύνοδο που διεξήχθη στην πόλη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα