BBC: Που διαφέρουν οι διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης με αυτές της Αθήνας

12:36 4/6/2013 - Πηγή: BankWars

«Έχω καλύψει διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρίες του κινήματος Occupy αλλά και συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Αυτό που συμβαίνει, όμως, στην Κωνσταντινούπολη διαφέρει από τα άλλα» αναφέρει σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος του BBC, Paul Mason, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, Ελλάδα,

Occupy και Κάιρο με Κωνσταντινούπολη, ο Paul Manson επισημαίνει:

Πρώτον, αυτό που συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη είναι μαζικό: Ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών κάνει επεισόδιο στην Ελλάδα να φαίνεται πολύ μικρό

Δεύτερον, το εύρος της κοινωνικής υποστήριξης στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και πιο κοντά σε αυτό της Αιγύπτου. «Ολοι είναι εδώ -εκτός από το κυβερνών κόμμα» λέει μια γυναίκα. Κι ο κόσμος δίπλα της γνέφει θετικά».

«Στην Ελλάδα η μέση αστική τάξη είναι διασπασμένη, εδώ (στην Κωνσταντινούπολη) η κοσμική μέση τάξη είναι ενωμένη πέρα από πολιτικές διαιρέσεις», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο εργατικό κίνημα και μεγάλο τμήμα φτωχών εργαζόμενων στις πόλεις. Οι τουρκικές διαδηλώσεις είναι κάτι ήδη μεγαλύτερο από μια απλή εκδοχή τουρκικού Occupy», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα