Antonio Taquis στη Διεθνή Σύνοδο «Βαλκάνια 2021»: Η σπουδαιότητα της Διαβαλκανικής συνεργασίας για ενιαία περιφερειακή αγορά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, η Διεθνής Περιφερειακή  Σύνοδος «Βαλκάνια 2021: Προωθώντας την συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή»,

Στην Σύνοδο μετείχε ως κεντρικός Ομιλητής και ο πρώην Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα και την Κύπρο, Antonio Taquis, ο οποίος ανέπτυξε ενδελεχώς τη σπουδαιότητα της διαβαλκανικής συνεργασίας στην ανοικοδόμηση ενός κοινού περιφερειακού οράματος.

Η Σύνοδος ήταν  συνδιοργάνωση του Greek HouseDavos και του Thessaloniki Regional Forum, στην οποία μετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, o Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Djordje Radulovic, o Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Lilyana Pavlova, o πρ. Πρόεδρος της Κροατίας Ivo Josipovic, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και η πρ. Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Taquis, διακεκριμένος Τραπεζίτης, με έντονη επενδυτική παρουσία στον τομέα των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κεντρική Λατινική Αμερική και στην Νότια Ευρώπη καθώς και Γενικός Διευθυντής-Ιδιοκτήτης της Panama Shipping Agency & Services, αναφερόμενος στις ευμετάβλητες ισορροπίες στη Βαλκανική χερσόνησο, προέβαλε την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης ως πρωτεύουσας σημασίας για τη επιζητούμενη σταθερότητα στην περιοχή. Η θωράκιση, δε, της δημοκρατίας και των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτα προαπαιτούμενα για την ευθυγράμμιση με τα διεθνώς ισχύοντα, σημείωσε.

Ακολούθως, ο κ. Taquis, υπέρμαχος της υιοθέτησης ενός κοινού σχεδίου δράσης για ενιαία περιφερειακή αγορά, ανέδειξε την αναγκαιότητα της άρσης των διασυνοριακών εμποδίων, καθώς η βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση σηματοδοτεί και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διεθνοποιημένης οικονομίας μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας των Βαλκανικών κρατών με τα κανονιστικά πρότυπα της ΕΕ θα συντελέσει καταλυτικά στην επαύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υιοθέτηση μιας ενιαίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα καθιερώσει τα Βαλκάνια ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στη διεθνή επιχειρηματική σκακιέρα και θα διευκολύνει  τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον οικονομία. Η διασφάλιση κριτηρίων διαφάνειας και οι πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη των Βαλκανίων, μιας περιοχής με περισσότερους από 50 εκατομμύρια κατοίκους, σε επιθυμητό εμπορικό εταίρο και θα εντείνουν τη στρατηγική εμπορική σχέση που τα συνδέει με την ΕΕ.

Εστιάζοντας στη Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Taquis τη χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας εξέλιξη και απτή απόδειξη ότι οι Βαλκανικές χώρες μπορούν να εργάζονται από κοινού για να επιλύουν τις διαφορές τους, ενώ καταληκτικά εξήρε την διακρατική συνεργασία και τον συντονισμό ως μέσα για την ειρηνική συνύπαρξη και την ώθηση της αναπτυξιακής προοπτικής των Βαλκανίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα