Aντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς – Ανακοινώνονται τα χαρτοφυλάκια

Τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν θα αναλάβει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για πρώτη φορά, η Κομισιόν θα έχει γυναίκα επικεφαλής. Δεν αποκλείεται, όμως, για πρώτη φορά να έχει και αντιπρόεδρο έναν Έλληνα, τον Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η στήλη «Κονκλάβιο» στην Καθημερινή, διπλωματικές πηγές αλλά και πηγές από το ΕΛΚ θεωρούσαν «κλειδωμένο» ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της νέας Κομισιόν.

Τελικά όσοι ήξεραν δεν μιλούσαν.

Κι όσοι μιλούσαν, δεν ήξεραν. Σας έλεγα την Κυριακή για την «ομερτά» που είχε ζητήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη νέα δομή και σύνθεση της Επιτροπής της που θα ανακοινώσει σήμερα. Οπως και ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα λάμβανε ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο. Τελικά τα πράγματα, τα οποία «μαγειρεύονταν» μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ πιο grande για την Ελλάδα και τον νέο επίτροπο. Το λέω διότι πηγές του ΕΛΚ και διπλωματικές πηγές θεωρούσαν «κλειδωμένο» ότι ο Σχοινάς θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν που θα προέρχονται από το ΕΛΚ. Δεν γνωρίζουμε τους υπόλοιπους, αλλά ξέρουμε ότι από τους Σοσιαλιστές θα είναι σίγουρα ο Φρανς Τίμερμανς και από τους Φιλελεύθερους η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Σχοινάς δεν θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο, αλλά αριθμό χαρτοφυλακίων που θα υπάγονται στις αρμοδιότητές του. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αυτά θα είναι «αιχμής». Σημειώνω ότι πρόκειται για ιστορική επιτυχία, καθώς, ποτέ Ελληνας επίτροπος δεν έχει «χτυπήσει» αντιπροεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως και ότι το ΕΛΚ με τον τρόπο του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χώρα αλλάζει «πίστα».

Με βάση τις πληροφορίες ο κ. Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας και θα προΐσταται των Επιτρόπων Μετανάστευσης και Ασφάλειας.

Οι Επίτροποι

Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της δράσης για το κλίμα, ενώ η Δανή φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βέσταγκερ αυτό της ψηφιακής οικονομίας (κι ας θεωρείται… «μαύρο πρόβατο» από τη Σίλικον Βάλεϊ), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕΜΠΕ.

Αυτά τα δύο πρόσωπα βαρέων βαρών, τα ίδια υποψήφια για τη διαδοχή του Γιούνκερ και άρα μέχρι πρότινος αντίπαλα της Φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβουν υποθέσεις υψηλής προτεραιότητας, σε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ προσεκτικά ζυγισμένη μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Συνολικά, στην Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν θα υπηρετήσουν οκτώ μέλη της ομάδας Γιούνκερ. Πάντως ο άγραφος κανόνας θέλει τους πρώην επιτρόπους να μη διατηρούν τα ίδια καθήκοντα.

Ανάμεσά τους θα είναι ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν (ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Φον ντερ Λάιεν), που είναι σήμερα επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να ονομαστεί επίτροπος Εμπορίου, αναλαμβάνοντας ένα πολυπόθητο για αρκετούς χαρτοφυλάκιο. Ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν (επίσης προερχόμενος από το ΕΛΚ), αναμένεται να γίνει επίτροπος Προϋπολογισμού, αφού χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

Μεταξύ των νεοεισερχόμενων προσώπων η Γαλλίδα φιλελεύθερη Σιλβί Γκουλάρ, άλλοτε ευρωβουλευτής και υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, που συνδέεται με την ελεύθερη κίνηση των αγαθών και των προσώπων.

Ο Ιταλός μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πιθανόν, σύμφωνα με μία πηγή, να αναλάβει επίτροπος Οικονομίας και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ρώμη, όπου η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση σε μια οικονομία βαλτωμένη κι ελπίζει να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες ως προς τα δημοσιονομικά της περιθώρια. Μια άλλη πηγή πάντως θέλει τον Τζεντιλόνι να αναλαμβάνει επίτροπος Ανταγωνισμού, άλλο επίζηλο αξίωμα.

Μόνη βεβαιότητα σε αυτό το μεγάλο παζάρι, όπου οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν τα πιόνια τους στις ισχυρότερες θέσεις της σκακιέρας είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Εκεί τοποθετήθηκε ο Ισπανός σοσιαλιστής Τζουζέπ Μπορέλ. Η απόφαση πάρθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ταυτόχρονα με τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα