Amgen Hellas: «Στόχος η Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην κλινική έρευνα»

17:59 3/2/2013 - Πηγή: BankWars

Τη διαρκή δέσμευση της φαρμακευτικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Amgen Hellas στην έρευνα κι ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, που ανοίγουν νέους δρόμους σε θεραπείες διαφόρων ασθενειών, μεγιστοποιούν τα οφέλη στους πάσχοντες και δίνουν τεκμηριωμένη προστιθέμενη αξία στα εθνικά συστήματα υγείας, κάθε χώρας και της Ελλάδας, επεσήμανε ο Ματίας Λάκατος, Γενικός Διευθυντής της Amgen Hellas μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Γαληνός» – Prix Gallien Ελλάδας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς εδώ διεξάγεται ένα σημαντικό τμήμα των κλινικών ερευνών της εταιρίας. «Εργαζόμαστε ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες στην κλινική έρευνα διεθνώς. Άλλωστε η καιντομία αποτελεί το θεμέλιο λίθο, όπως τόνισε, της ανάπτυξης της φαρμακευτικής επιχειρηματικότητας και δύναμη συνολικής μεγένθυνσης.»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 100 κλινικές έρευνες διεξάγονται από την εταιρία σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά τμήματα, νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

«Γι΄ αυτό το σκοπό», συμπλήρωσε, «επενδύουμε σταθερά το 20% περίπου των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρίας στην ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές ασθένειες». Όπως, είπε «η εταιρία ξεκίνησε την παρουσία της στη χώρα το 2007, στηρίζοντας περαιτέρω το ήδη υπάρχον δίκτυό της, επιδιώκοντας να διασφαλίσει, με τον καλύτερο τρόπο, την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες που αναπτύσσει, αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην κλινική έρευνα» ανέφερε ο κ. Λάκατος. Στο πλαίσιο, αυτό, είπε, «η Amgen Hellas από την 1 Ιανουαρίου και έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση και την ανάπτυξη όλων των ογκολογικών και νεφρολογικών προϊόντων της μητρικής εταιρίας. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές που έχει. Έτσι ενισχύει την παρουσία της στη χώρα, αλλά και αξιοποιεί τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς.»

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013, η Amgen επανέκτησε τα εμπορικά δικαιώματα για τα προϊόντα της Aranesp® (darbepoetin alfa), Granulokine® (filgrastim), Neulasta® (pegfilgrastim), και Mimpara® (cinacalcet) στην Ελλάδα και την Κύπρο, από την εταιρεία GENESIS Pharma. Τη διάθεση αυτών θεραπειών στους ασθενείς θα αναλάβει η θυγατρική της Amgen στην Ελλάδα, Amgen Hellas.

Κ. Καναβός, MD Ιατρικός Δ/ντης Amgen Hellas: «Νέα συνολική στρατηγική ανάπτυξης της προκλινικής και κλινικής έρευνας».

Τη διαμόρφωση ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η βιοτεχνολογική έρευνα ζήτησε ο Κ. Καναβός, MD Ιατρικός Δ/ντης Amgen Ελλάς, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Γαληνός» – Prix Gallien Ελλάδας.

«Οι προοπτικές της Βιοτεχνολογικής έρευνας αναφορικά με εφαρμογές στην Ιατρική και την Υγεία, τόσο σε προκλινικό όσο και σε κλινικό επίπεδο προβάλλουν σημαντικές και αποτελούν ένα τομέα δραστηριοποίησης που δύναται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, εφόσον υπάρξει αφ’ ενός το ανάλογο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο και αφ’ ετέρου άρτια συνεργασία, συντονισμός και συνέργειες μεταξύ των φορέων που καλούνται να την εφαρμόσουν.» σημείωσε ο κ. Καναβός.

Σημειώνεται ότι η Βιοτεχνολογία, είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που στηρίζεται σε ζώντες οργανισμούς ή βιολογικά συστήματα. έχει ταυτισθεί σήμερα με την χρήση της γενετικής μηχανικής και συναφών τεχνικών, με σκοπό την ανακάλυψη εφαρμογών από την γεωργία μέχρι την ιατρική που δύνανται να αλλάξουν δραματικά την ζωή των ανθρώπων. Στον τομέα της υγείας, μόνο την 10-ετία 1998-2007,οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και τα Πανεπιστήμια έχουν συνεισφέρει στο σύνολο των νέων εγκρίσεων φαρμάκων στις ΗΠΑ-FDA, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και περίπου το 50% των φαρμάκων για αναγνωρισμένες ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες.

«Η Βιοτεχνολογική έρευνα», τόνισε ο κ. Καναβός, «αντιμετωπίζει σήμερα παρεμφερείς αλλά όχι ταυτόσημες προκλήσεις με την λοιπή φαρμακευτική έρευνα, όπως η ανακάλυψη νέων στόχων, το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος R&D που μπορεί να ξεπερνά και το $1 δις ανά φάρμακο, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα των συστημάτων υγείας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που ενέχουν τον κίνδυνο της adhoc εφαρμογής εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα καινοτόμα βιοτεχνολογικά φάρμακα, με κριτήρια το ονομαστικό κόστος και όχι την αξία για τους ασθενείς και συνολικά τα συστήματα υγείας.»

Αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα τόνισε ότι με σημαντική ενίσχυση της διαφάνειας, αύξηση της παραγωγικότητας και σαφή συμπίεση πολλών παραμέτρων κόστους, μπορεί να υπάρξει μια «χρυσή ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος για την θεμελίωση μιας ‘νέας ταυτότητας’ της Ελλάδας στην έρευνα και καινοτομία.» Μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία εξειδικευμένων και αναγνωρισμένων κέντρων αριστείας, την υποβοήθηση ανάπτυξης δικτύων ερευνητικής συνεργασίας σε Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα σε ιδιωτικά &ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, την Βιομηχανία και το Δημόσιο, για την επίτευξη της απαραίτητης κρίσιμης μάζας και την εξωστρέφεια. «Απαιτείται νέα συνολική στρατηγική ανάπτυξης της προκλινικής και κλινικής έρευνας με γνώμονα και τις επιχειρηματικές συνεργασίες, με σταθερά βήματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας, ευνοϊκό ή τουλάχιστον όχι εχθρικό δημόσιο πλαίσιο ερευνητικών-επιχειρηματικών συνεργασιών και προσέλκυσης ερευνητικών κεφαλαίων» τόνισε.

«Ο ρόλος της Φαρμακοβιομηχανίας με δεδομένο ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό ερευνητικό δημόσιο πλαίσιο, μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά ενισχυμένος τόσο στην προκλινική όσο και κυρίως την κλινική έρευνα στη Ελλάδα. Έτσι, η αριστεία, οι καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές Ελληνικών ερευνητικών κέντρων και εταιρειών, καθώς και το εξαιρετικά άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και ιατρικό δυναμικό πολλών διεθνούς φήμης και προβολής κλινικών κέντρων, θα αποτελέσει σαφές κίνητρο για σημαντική ενίσχυση προσέλκυσης ερευνητικών επενδύσεων μέσω συμμετοχής σε διεθνείς προεγκριτικές και μετεγκριτικές κλινικές δοκιμές και μελέτες καθώς και άλλων γενικότερων ερευνητικών συνεργασιών και συμμαχιών.

Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται, σε ορίζοντα δεκαετίας, να αδράξει την ευκαιρία του μετασχηματισμού σε αξιόπιστο και ευνοϊκό πεδίο για ερευνητικές συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τόσο στην προκλινικήόσο και στην κλινική έρευνα, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην συνολική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση της ερευνητικής επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη των ερευνητών και στελεχών της» υπογράμμισε ο κ. Καναβός.

Έμφαση στην Αξία κι όχι στο κόστος…

Τη σημασία της αξιολόγησης (Health Treaty Assesment) στον τομέα της υγείας, τόσο για τις θεραπείες, όσο και για τις εφαρμοζόμενες νέες μεθόδους επεσήμανε ο Andrew Bruce, διευθυντής πολιτικής υγείας κι αποζημιώσεων της Amgen. Όπως σημείωσε η οικονομική κρίση δημιουργεί πιέσεις στις δαπάνες υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αποτίμηση της αξίας έχει που έχει η επένδυση στην καινοτομία.

Η αξιολόγηση για τη σχέση κόστους- κλινικού οφέλους, κόστους – αποτελεσματικότητας χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να καθοριστούν οι επιστροφές - αποζημιώσεις, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ψάχνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική πίεση, σημείωσε ο κ. Bruce . Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, είναι απαραίτητο να επανεξεταστούν τα κριτήρια αξιολόγησης, οι επιθυμητοί στόχοι από αυτοί τη διαδικασία, αλλά και τα συνολικά αποτελέσματα που θα έχουν οι αλλαγές αυτές στην ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Ωστόσο ο ίδιος ανέδειξε τον κίνδυνο με τις επικρατούσες αντιλήψεις για την τιμολόγηση κι αξιολόγηση νέων φαρμάκων να υπάρξουν κενά στην έρευνα κι ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα