Alpha Bank: Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος με την έξοδο στις αγορές – Βολές κατά Moody’s

Αλλαγή σελίδας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας σηματοδοτεί η πρώτη ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 9 και 10 Απριλίου 2014, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η Alpha Bank.

«Με την ολική επαναφορά της χώρας στις αγορές κλείνει ένας επώδυνος κύκλος προσαρμογής, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές

ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, διασκεδάζοντας τις αβεβαιότητες περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού» αναφέρει η Alpha Bank.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διάψευση όλων εκείνων που προέβλεπαν αποτυχία του προγράμματος και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει η τράπεζα στην ανάλυσή της.

Το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των δύο συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) στις οποίες οι συντελεστές κάλυψης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Η ομολογιακή έκδοση έτυχε υψηλής ζήτησης αφού υπερκάλυψε την προσφορά πάνω από 6 φορές, με αποτέλεσμα το βιβλίο προσφορών να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε μία σπάνια επίδειξη προσεκτικής και οργανωμένης επαναπροσέγγισης των αγορών από μία χώρα που ήταν επαρκώς προετοιμασμένη λόγω της επιτυχούς προσαρμογής που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια και της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα. Αξιοσημείωτο ότι στην έκδοση συμμετείχαν κυρίως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές και hedge funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που τοποθετήθηκαν, διαβλέποντας στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Προάγγελος της θετικής αντιμετώπισης που θα τύγχανε η ομολογιακή έκδοση 5-ετούς διάρκειας της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτέλεσε η δημοπρασία των 6-μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων, στις 8 Απριλίου 2014. Το έντονα υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση 59 μβ του επιτοκίου των 6-μηνων εντόκων γραμματίων μόλις σε διάστημα ενός μήνα. Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου είναι άκρως εντυπωσιακή και επιβεβαιωτική της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων όταν τον Απρ.2013 το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων διαμορφώνονταν στο 4,25% και τον Απρ.2011 στο 4,80%.

Εντυπωσιακό ότι η Moody’s δεν επηρέασε

Άκρως εντυπωσιακή εξέλιξη είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των αγορών δεν επηρεάσθηκε από την αναβολή ανακοίνωσης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s της αλλαγής της αξιολόγησης της χώρας για την 1η Αυγούστου 2014. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αξιολογείται από την Moody’s εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade), ενώ η S&P και η Fitch την αξιολογούν με B+, έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.

Η στάση της Moody’s θυμίζει το «Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Απορεί κανείς τι χρήση πλέον μπορεί να έχουν οι δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας όταν οι επενδυτές συνωστίζονται να αγοράσουν το ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας που η Moody’s διαβαθμίζει ως Caa3.. To κουπόνι του ελληνικού ομολόγου θα ήταν ακόμη χαμηλότερο εάν η Moody’s είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα, όπως περίμεναν ευρέως οι αγορές, καθώς είχε ενδεικτικά ανακοινωθεί ότι την 4η Απριλίου ίσως υπάρξει αλλαγή του αξιόχρεου της χώρας. Για άλλη μια φορά, οι εκτιμήσεις της Moody’s απέτυχαν να αποτρέψουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα. Έτσι, σήμερα η Moody’s εμφανίζεται να έπεται απελπιστικά, αντί να ηγείται, των προσδοκιών της αγοράς.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η συγκυριακή πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι, βεβαίως, σημαντικό προαπαιτούμενο αλλά ο δρόμος για την αναπτυξιακή απογείωση της οικονομίας μας είναι ακόμη μακρύς. Δεν νοείται μακροοικονομική ισορροπία με 27% ανεργία, εκτός εάν θεωρήσουμε ότι η ανεργία είναι όλη διαρθρωτική. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όμως, θα έχουμε αποτύχει σαν κοινωνία.
Επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με την επαναφορά σε καθεστώς κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέσω δανεισμού.

Απλώς γίνεται μία προσπάθεια αποκατάστασης της καμπύλης επιτοκίων για διάφορες χρονικές διάρκειες έτσι ώστε να κτισθεί μία νέα αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά από την τραυματική εμπειρία της κρίσης. Αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρχουν και επιτόκια αναφοράς για πιθανή πρόσβαση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και, εν γένει, να τιμολογηθούν εκ νέου χρηματοοικονομικά προϊόντα που ενσωματώνουν ελληνικό κίνδυνο.

Original article: Alpha Bank: Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος με την έξοδο στις αγορές – Βολές κατά Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα