Alpha Bank: Καλά σημάδια στην οικονομία – Να μη σπαταληθεί το πλεόνασμα – «Βοηθήστε τους επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους»

Στο 7ήμερο που πέρασε ενισχύθηκαν οι ενδείξεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ, ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση το 2013 καθώς και η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 (Π2014), τονίζει η Alpha Bank στο τελευταίο της δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

για τη λήξη της τρέχουσας εξέτασης και για την έγκαιρη καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας.
Η έγκαιρη καταβολή των δόσεων αυτών και η ικανοποιητική τώρα προοπτική για καλύτερη από ότι έχει προγραμματιστεί εκτέλεση του Π2014, περιορίζουν δραστικά τα θεωρούμενα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά για το 2014-2015. Ωστόσο, σημαντικοί κίνδυνοι ανατροπής της ομαλής πορείας προς την ανάκαμψη και την έξοδο της χώρας από την κρίση εξακολουθούν να προκύπτουν από τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην τρέχουσα περίοδο.

Κόπωση στις εξαγωγές

Η Alpha Bank σημειώνει ότι παρατηρείται κάποια κόπωση στις εξαγωγές. Με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση των εξαγωγών χωρίς καύσιμα και πλοία διαμορφώθηκε σε 2,4%, ενώ χωρίς καύσιμα σε μόλις 0,2%, στο 11μηνο 2013.

Όπως αναφέρει αυξομειώσεις θα υπάρχουν λόγω αρνητικών συνθηκών στις ξένες αγορές για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (όπως τα μέταλλα και το βαμβάκι το 2013). Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών χωρίς καύσιμα το 2014 και στα επόμενα έτη θα στηριχθεί στη μεγάλη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και στη συνεπαγόμενη συνεχώς αυξανόμενη στροφή των εγχώριων παραγωγικών συντελεστών και της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης προς αυτά τα προϊόντα.

Τα δημοσιονομικά

Στο δημοσιονομικό τομέα, για το 2013 σημειώνονται η σημαντική βελτίωση της πορείας είσπραξης των εσόδων από τον ΦΠΑ και από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία μετά τον Ιούν. 2013.

Μετά από αυτά, εκτιμά η Alpha Bank, το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και η Eurostat θα ανακοινώσει στα τέλη Μαρτίου το σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση που πράγματι επιτεύχθηκε από τη χώρα μας ένα έτος πριν από ότι είχε προγραμματιστεί.

Ως γνωστόν, μόνο η Eurostat ξέρει το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία της ΕΕ-28 όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος Μαρτίου 2014, έως ότου γνωμοδοτήσει καταλυτικά η Eurostat, ότι όντως το πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση για την Ελλάδα, θα ανέρχεται σε επίπεδα άνω των €1,5 δισ.

Η Alpha Bank θεωρεί ως ουσιώδους σημασίας τις «σημαντικά βελτιωμένες τάσεις είσπραξης των εσόδων από του ΦΠΑ και από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» που συμβάλουν στο δραστικό περιορισμό των εκτιμήσεων που υπήρχαν για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2014 και το 2015.

Λάθος η επιβολή νέων μέτρων

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι όποιες εκτιμήσεις περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού το 2014 δεν στηρίζονται στην εμπειρία της εκτέλεσης του Π2013 και δεν επαληθεύονται από την εκτέλεση του Π2014 τον Ιανουάριο του 2014. Η εμμονή σε εκτιμήσεις για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2014, στο βαθμό που θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψή του, όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την εκτέλεση του Π2014, αλλά θα συμβάλλει, πιθανότατα, στη μερική ή ολική ανατροπή της ανάκαμψης της οικονομίας και στην επιδείνωση των προοπτικών για την ικανοποιητική εκτέλεση του Π2014».

Ο «πολιτικός κίνδυνος»

Όπως σημειώνει η Alpha Bank «ενώ συμβαίνουν οι ανωτέρω λίαν θετικές εξελίξεις, η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το Ευρώ. Επιπλέον, για μια ακόμη φορά (όπως συνέβη και στο παρελθόν), αποφάσεις της δικαιοσύνης εν δυνάμει δρουν ανατρεπτικά για την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση των δαπανών προσωπικού του ελληνικού δημοσίου. Ως γνωστόν, οι δαπάνες αυτές διογκώθηκαν σε μη βιώσιμα επίπεδα στη δεκαετία του 2000 με αποτέλεσμα την χρεοκοπία και τα δραματικά επακόλουθά της».

Ήδη, έχει επίσης αρχίσει να επιβραδύνεται η λήψη μέτρων και η ανάληψη πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς, και ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα και για ενίσχυση των τάσεων ανάκαμψης της οικονομίας.

Εξακολουθεί να καθυστερεί, επίσης, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της Black Rock, καθώς και η προώθηση της νομοθεσίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ως αποτέλεσμα, χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για την επιστροφή των ελληνικών καταθέσεων στην εγχώρια οικονομία. Επίσης, καθυστερήσεις φαίνεται να σημειώνονται και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, παρά το ότι η έγκαιρη υλοποίηση αυτού του προγράμματος μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην εξάλειψη τυχόν χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά, το σπουδαιότερο, και στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας με σημαντική αύξηση της απασχόλησης και της εθνικής παραγωγικότητας.

Το χρηματοδοτικό κενό

Τέλος, στο περιβάλλον αυτό, φαίνεται να έχουν φουντώσει και πάλι τα σενάρια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και του 2015. Η «νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» διατυμπανίζεται από πλήθος ειδημόνων και μη, χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται το τι εννοείται, ή τι είναι εφικτό να γίνει για το καλό της χώρας, με αυτή την προσδοκία, σημειώνει η ανάλυση και προσθέτει ότι το κενό αυτό για το 2014 μπορεί να υπάρξει μόνο εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012 είτε αυτό γίνει με υπαιτιότητα της Τρόικας είτε με υπαιτιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, για το 2015 κάποιο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να υπάρξει μόνο αν ανατραπεί η ανάκαμψη της οικονομίας και αν δεν υλοποιηθεί ικανοποιητικά ο Π2014.

Το πλεόνασμα

Η χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα πρέπει να γίνει με φειδώ και περίσκεψη, καθώς θα πρέπει α) να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων το 2014 που, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να προκύψουν από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία και, β) να καλυφθούν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την εισοδηματική πολιτική σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση μέχρι του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν του στόχου του 2013 (δηλ. €900 εκατ. περίπου) θα πρέπει να λάβει υπόψη και την ανάγκη για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να προκύψει, πέραν της διανομής «κοινωνικού μερίσματος», εάν επίσης συνεχιστεί η σταδιακή μείωση της υπερ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και την ακίνητης περιουσίας, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και οι κατασκευές.

«Βοηθήστε τους επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους»

Αντί των ανώφελων μηρυκασμών περί της απολύτως ανέφικτης νέας «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού δημοσίου χρέους θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι πρόθυμη να δανείσει την χώρα με σημαντικά κεφάλαια, τώρα μάλιστα που αναζητούνται εσπευσμένα επενδυτικές ευκαιρίες για κεφάλαια που φεύγουν από τις αναδυόμενες οικονομίες, καταλήγει η Alpha Bank.

Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαίων αυτών, καθώς διαθέτει σταθερό νόμισμα, έχει δίδυμα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, έχει βελτιώσει σημαντικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της και έχει αναμφισβήτητες αναπτυξιακές προοπτικές λόγω της σωρευτικής μείωσης των επενδύσεων σε πραγματικούς όρους κατά 63% από το 2008 μέχρι σήμερα.

Συγκρινόμενη, δηλαδή, με τις αναδυόμενες οικονομίες που οι επενδυτές εγκαταλείπουν, η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά καλή θέση για προσέλκυση επιχειρηματικών και άλλων κεφαλαίων από το εξωτερικό πράγμα που ήδη γίνεται από το 2013. Ας βοηθήσουμε, επιτέλους, τους επενδυτές, έλληνες και ξένους, να φέρουν τα λεφτά τους στην χώρα μας. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με την οπισθοδρόμηση και την έλλειψη σαφούς μηνύματος που εκπέμπει η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Original article: Alpha Bank: Καλά σημάδια στην οικονομία – Να μη σπαταληθεί το πλεόνασμα – «Βοηθήστε τους επενδυτές να φέρουν τα λεφτά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα