Alpha Bank – Πειραιώς στο επενδυτικό κάδρο των ξένων – Δύο σενάρια για τη μετοχή της Εθνικής – Μπαίνει μπροστά και ο Γ.Προβόπουλος

Τοποθετήσεις από ξένους παίκτες στις μετοχές της Alpha και της Πειραιώς. Και μπορεί η αγορά να θεωρεί πως η αφορμή για την τραπεζική αντίδραση ήταν το «πράσινο φως» που έδωσαν οι Βρυξέλλες για τον αναβαλλόμενο φόρο, ωστόσο η πραγματική αιτία είναι άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου, ξένα επενδυτικά κεφάλαια βάζουν στο επενδυτικό τους κάδρο την Alpha και την Πειραιώς, διότι

θεωρούν πως αυτές οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Για την Alpha, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς έχει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του Κατάρ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά στην Πειραιώς ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές πιστεύουν πως το αφεντικό του ομίλου, ο Μιχάλης Σάλλας, θα καταφέρει να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζάς του. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει σε επαφή με διεθνείς επενδυτές, για να διερευνηθεί κατά πόσο οι τελευταίοι έχουν διάθεση να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επαφές βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ και το τσέχικο fund PPF ( που έχει ήδη ποσοστό στην τράπεζα), αναμένεται να βάλει αρκετά κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου.

Σχετικά με την Εθνική, τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά, καθώς η μετοχή δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ράλι των υπόλοιπων τραπεζών. Το σχήμα Εθνικής – Eurobank εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, ενώ λόγω του σημαντικού ύψους ανακεφαλαιοποίησης (οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονται στα 14 δισ. ευρώ) που θα χρειαστεί , είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν. Οπότε οι επενδυτές υπό το φόβο της κρατικοποίησης είτε ρευστοποιούν τη συμμετοχή που είχαν στη μετοχή της Εθνικής είτε αποφεύγουν να τοποθετηθούν.

Άλλες όμως πηγές δηλώνουν ότι: «Η μετοχή της Εθνικής, δεδομένου μάλιστα ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πάει πίσω, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί τα μέγιστα από το πιθανό θετικό κλίμα που θα δημιουργηθεί εφόσον ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ επιτύχουν στην αύξηση των κεφαλαίων τους που θα προηγηθεί»

ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΗΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το κύρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στους διεθνείς οικονομικούς και επενδυτικούς κύκλους «μπαίνει μπροστά», στις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος να πετύχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που δρομολογεί, με πρώτη αυτή της Alpha Bank τον Μάρτιο.

Ο Γ.Προβόπουλος θα παρουσιάσει από την ερχόμενη Παρασκευή σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων, θα γίνουν ορατά στο Χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα «τραπεζικες μετοχές» για τους έχοντες χαρτιά, λύθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα