AVAX: Ανέλαβε τρία νέα έργα αξίας 740 εκατ. – Στα 1,8 δισ. το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αναπτυξιακό πλάνοτης AVAX, καθώς το τελευταίο διάστημα συνοδεύεται από σημαντικές επιτυχίες στις διαγωνιστικές διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου καιτην Πέμπτη 10  Οκτωβρίου, προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων για την ανάληψη δύο ενεργειακών έργων και ενός έργου υποδομής.
Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου, η κατασκευή του Bismayah 3 είναι

“το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανέλαβε ποτέ εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό”.
Η σύμβαση που υπέγραψε σήμερα η εταιρεία αφορά τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός νέου σταθμού ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, ισχύος 1.650ΜW και αξίας 533 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο, διάρκειας 32 μηνών, ανατέθηκε από τον όμιλο Mass Global Holdings για λογαριασμό του οποίου αυτό το διάστημα η Εταιρεία ολοκληρώνει τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ανάλογου σταθμού ισχύος 1.500MW στην ίδια περιοχή, στα περίχωρα της Βαγδάτης.
Επισημαίνεται ότι η αθροιστική ισχύς 3.150MW των σταθμών «Bismayah 2» και «Bismayah 3» που έχουν ανατεθεί στην Εταιρεία, αντιστοιχεί στο 64% της εγκατεστημένης ισχύος όλων των μονάδων φυσικού αερίου της Ελλάδος.
Η ΑΒΑΞ υπέγραψε επίσης σήμερα με την εταιρεία ICGB στη Σόφια της Βουλγαρίας την σύμβαση για την κατασκευή του Έργου «Μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία (Έργο IGB)», ύψους 145 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora.
Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες.
Τέλος, η ΑΒΑΞ υπέγραψε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας σύμβαση με την κρατική υπηρεσία οδοποιίας Hrvatske Ceste για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ston Bypass (DC414), και συγκεκριμένα για τα τμήματα Sparagovici/ Zaradeze – Prapratno και Prapratno – Doli, συνολικού προϋπολογισμού €68,8 εκατομμυρίων και διάρκειας 28 μηνών. Το έργο βρίσκεται στην δυτική ακτή της Κροατίας και περιλαμβάνει την κατασκευή Εθνικής Οδού, μήκους 18 χιλιομέτρων.
Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση στην υπό κατασκευή γέφυρα Peljesac, για την σύνδεση της περιοχής του Dubrovnik με την υπόλοιπη Κροατία, χωρίς την ανάγκη διέλευσης μέσω Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Με τα έργα αυτά ο όμιλος ενισχύει σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του, το οποίο διαμορφώνεται σε €1,8 δις περίπου, με το 85% να προέρχεται από έργα του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο της υπογραφής των τριών συμβάσεων, ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς η επιλογή μας για την κατασκευή των τριών αυτών έργων αποτελεί απόδειξη της επιτυχούς μας στόχευσης, αλλά και πολλαπλή ψήφο εμπιστοσύνης (εντός, και κυρίως, εκτός Ελλάδος) στην εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουμε σε ενεργειακά έργα και έργα υποδομών.
Πιστοί στη δέσμευσή μας να διευρύνουμε την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην εγχώρια αγορά, θα συνεχίσουμε δυναμικά την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας πλάνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα