ALPHA BANK: Κοντά στην υπερκάλυψη της ΑΜΚ με 550 εκ. ευρώ

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πλέον η επιτυχία της Alpha Bank συγκεντρώσει το απαραίτητο 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ώστε να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια και να μην περάσει στο ΤΧΣ.

Η αγορά ήδη προεξοφλεί την επιτυχία της διοίκησης της τράπεζας καθώς η μετοχή της Alpha κερδίζει σταθερά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας πλέον κοντά στην τιμή του ενός ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας και ο πρόεδρος Γ. Κωστόπουλος εμφανίζονται σίγουροι πως η Alpha θα καλύψει το 10% της συμμετοχής στην ΑΜΚ από ιδιώτες και θα συγκεντρωθούν 550 εκατ. ευρώ καθώς οι επενδυτές την βλέπουν σταθερή και με καθαρή θέση που φτάνει τα 2 δισ ευρώ.

Ισχυροί επιχειρηματίες όπως το fund του Κατάρ (που ήδη είναι μέτοχος της Alpha Bank) έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με σημαντικό ποσοστό. Η τράπεζα προσελκύει όμως το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών καθώς η διοίκηση της έκανε εγκαίρως σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που φαίνεται να αποδίδουν.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο όμιλος μετά και τις παρουσιάσεις που έκανε σε ξένους θεσμικούς θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 12% των κεφαλαίων που χρειάζεται.

Για την ΑΜΚ της τράπεζας και το πλάνο που πρότεινε στους επενδυτές έχουν ήδη εκφραστεί θετικά και συμβουλευτικοί οίκοι του εξωτερικού.

Στις πρόσφατες αναφορές τους για την Γενική Συνέλευση της Alpha Bank Glass Lewis & CO και ISS τάχθηκαν υπέρ όλων των προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της τραπέζης και αναλύουν τα οφέλη της αύξησης για τους μετόχους της.

Ο οίκος Glass Lewis, ο οποίος καλύπτει κυρίως Αμερικάνους επενδυτές, σημειώνει στην αναφορά του ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία και δεδομένης της ανάγκης για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κρίνεται σκόπιμη η στήριξη των μέτρων ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.Ειδικότερα, για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank υποστηρίζει ότι «η δυνητικήμείωση του ποσοστού του κοινού μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της τραπέζης (dilution) κρίνεται λογική».

Ο οίκος ISS,που απευθύνεται σε Ευρωπαίους επενδυτές, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και αναφέρει ότι«πιστεύουμε ότι το θέμα του dilutionμετριάζεται με τηνπαροχήδωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), καθώς με την ενάσκησή τους ο μέτοχος μπορεί να επαναγοράσει τις μετοχές που θα κατέχει το ΤΧΣ».Με άλλα λόγια ο μέτοχος της AlphaBank συμμετέχει έως το 10% της αύξησηςκεφαλαίου και μπορεί μέσω των warrantsνα αποκτήσει το υπόλοιπο 90% που θα κατέχει το ΤΧΣ στην επόμενη πενταετία, με προκαθορισμένους όρους και εφόσον κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα