ALPHA BANK: Έτος ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης το 2014 – Υπερφορολογούνται οι Έλληνες

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο τα τελευταία τέσσερα έτη και ιδιαίτερα το 2013. Οι προσαρμογές που συντελέστηκαν το 2013 αποτελούν ασφαλώς επιτεύγματα ανεκτίμητης αξίας για τη χώρα, ιδιαίτερα αν εξεταστούν όχι μόνο σε σχέση με τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ανάκαμψη και στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και με τη συμβολή τους στην αυτοδύναμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ευημερία των κατοίκων της χώρας στη μεσο-μακροχρόνια περίοδο» σχολιάζει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών

Μελετών της Alpha Bank.

«Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2013 ήταν, προφανώς, η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση» αναφέρει η Alpha, και προσθέτει:

«Από το 2014 και στα επόμενα έτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής για διεθνώς ανταγωνιστική ανάπτυξη, και να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη πιστοληπτική ικανότητα και αξιοπιστία της χώρας, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ελκυστικότητά της σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η προσαρμογή της χώρας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα συνεχιστεί από το 2014 με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και με ταχεία αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων. Τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα στηρίζονται πλέον σε επώδυνες περικοπές δαπανών και σε αυξήσεις φόρων, αλλά στις ευεργετικές επιπτώσεις της διεθνώς ανταγωνιστικής ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θα γίνει με την πιο αποτελεσματική και αποδοτικότερη εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των υψηλής αξίας (αλλά υποτιμημένων στην τρέχουσα περίοδο) δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας».

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ανάκαμψη της χώρας προϋποθέτει: «α) Την σταθεροποίηση της οικονομίας της με την εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών, που στην Ελλάδα είχαν φτάσει σε αδιανόητα επίπεδα το 2009 οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία. β) Την αποκατάσταση συνθηκών λειτουργίας των αγορών εργασίας και προϊόντων, οι οποίες να επιτρέπουν τη διεθνώς ανταγωνιστική ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, με βάση και τα αξιοσημείωτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. γ) Την αποκατάσταση ενός θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας οικονομίας και κοινωνίας το οποίο να είναι φιλικό προς την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και προς την παραγωγική εργασία για την ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων, η Alpha Bank αναγνωρίζει ότι υφίσταται «αναμφισβήτητα» ζήτημα υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών, «αλλά μόνο για τους φορολογούμενους που πληρώνουν κανονικά τους φόρους που τους επιβάλλονται». Και επισημαίνει, παράλληλα, ότι «στην Ελλάδα, οι εισπράξεις από άμεσους φόρους εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες ως ποσοστό του ΑΕΠ από το μέσο όρο στις χώρες της Ζώνης του Ευρώ» κάτι που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Original article: ALPHA BANK: Έτος ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης το 2014 – Υπερφορολογούνται οι Έλληνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα