12 Oκτωβρίου 1944: Σαν σήμερα η Αθήνα απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή (Ντοκουμέντο)

12 Οκτωβρίου 1944: Την ιστορική εκείνη ημέρα, ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό (διορισμένο) δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο τηςΠλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας στρατιώτης

κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15, σημαίνοντας το τέλος της κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ’ άκρη σ’ άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, έφτασε στην Αθήνα έξι μέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, και αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε ότι ο ΕΛΑΣ τήρησε τη Συμφωνία της Καζέρτας, κατά την οποία θα συμμορφωνόταν προς τις διαταγές του βρετανού αρχιστράτηγου Σκόμπι.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο μία ελπίδα που θα διαψευδόταν 45 μέρες αργότερα με το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών.

Στις 18 Οκτωβρίου 1944 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εκφώνησε τον Λόγο της Απελευθέρωσης

Η Αθήνα τιμά την επέτειο

Με μία σειρά δράσεων, όπως η διοργάνωση, για πρώτη φορά, έκθεσης με φωτογραφίες από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του με θέμα το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων των Συλλογών του τις παραμονές της Κατοχής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τιμά την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με αφορμή την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή, με τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη, 12 Οκτωβρίου 1944», που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής-Κεντρικός Τομέας, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Έχοντας υπάρξει σταθερό ορόσημο στο αθηναϊκό γίγνεσθαι και με ιστορική πορεία παράλληλη με εκείνη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το Μουσείο τιμά τη σημαντική επέτειο με μία σειρά δράσεων. Έτσι, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης

Φωτογραφική έκθεση στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από τις 11:00 έως τις 13:00, θα πραγματοποιηθούν τριαντάλεπτες ξεναγήσεις για τρεις ομάδες των 40 ατόμων στη νέα φωτογραφική έκθεση αρχειακού υλικού, σχετικά με την προστασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το φως στο σκοτάδι, από το σκοτάδι στο φως…

Η απόκρυψη των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις 11:00 έως τις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε δύο ομάδες των 40 ατόμων στους χώρους της απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Μουσείο.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ξεναγήσεις, προσερχόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ονοματεπώνυμό τους στην είσοδο του Μουσείου, Πατησίων 44. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 213214 489.

Πηγή: Ert.gr, left.gr, Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα