Ζάχα Χαντίντ: Η αρχιτέκτονας που θέλει να σχεδιάσει δωρεάν ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα [εικόνες]

Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου, το 1950 γεννήθηκε ίσως η πιο σπουδαία αρχιτεκτόνισσα του πλανήτη, η Ζάχα Χαντίντ. Αξίζει να μπείτε στο Google και να χαζέψετε τα κτίρια που έχει σχεδιάσει.

Η Ζάχα Χαντίντ είναι ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής του ντεκονστρουκτιβισμού (αποικοδομητισμός). Γεννημένη στη Βαγδάτη, έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί προς τη μελέτη στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά

από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου.

Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης.

Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Έχει δηλώσει ότι όταν η Ελλάδα αποφασίσει να φτιάξει ένα μεγάλο Ισλαμικό τέμενος, θα το σχεδιάσει δωρεάν. Μακάρι να γίνει αυτό. Γιατί έτσι μετά Ολυμπιακό στάδιο του Καλατράβα και την όπερα και την βιβλιοθήκη που φτιάχνει ο Ρεντζο Πιάνο για λογαριασμό του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον παλιό ιππόδρομο, η Ελλάδα θα αποκτήσει και έργο της Χαντίντ που είναι η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας του πλανήτη.

Επίσης σαν σήμερα γεννήθηκαν οι:

• 1632 – Γιοχάνες Βερμέερ, Φλαμανδός ζωγράφος

• 1795 – Τζον Κητς, Άγγλος ποιητής

• 1888 – Ναπολέων Λαπαθιώτης, Έλληνας ποιητής

• 1920 – Χέλμουτ Νιούτον, Γερμανός φωτογράφος

• 1961 – Πίτερ Τζάκσον, Νεοζηλανδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός [Ο άρχοντας των δακτυλιδιών]

Aπό τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα