Ύδρα…ταξίδι στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού [εικόνες]

Η Ύδρα, είναι ένα από τα πιο γραφικά και ατμοσφαιρικά νησιά του Αργοσαρωνικού. Ένα βραχώδες νησί που διακρίνεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, την ομορφιά του, την αρχοντιά του και οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Ύδρα, στην οποία δεσπόζουν επιβλητικά αρχοντικά χτισμένα αμφιθεατρικά. Η πόλη είναι ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, με γκρι, άσπρα και μπλε

χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας. Δεξιά και αριστερά του λιμανιού βρίσκονται οι προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα και το άγαλμα του Α.Μιαούλη. Στα επιβλητικά κτίρια του νησιού ανήκουν το Λιμεναρχείο που στεγάζεται στην πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού όπου στεγάζεται η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός, που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774 και έχει την έδρα του το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με εκθέματα κυρίως από τον 18ο αιώνα.

Αν ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο δρόμο που θα δείτε να ξεκινάει από εκεί καταλήγοντας στην παλιά πόλη, την Κιάφα, εκεί υπάρχει και η πλατεία του Ναυάρχου Κουντουριώτη με το ομώνυμο άγαλμα να δεσπόζει στο κέντρο της και στη συνέχεια ανηφορίζει προς τη Μονή του Προφήτη Ηλία και τη Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Ένα ανηφορικό δρομάκι μας οδηγεί στο Αρχοντικό του Τομπάζη που στεγάζεται σήμερα η Σχολή Καλών Τεχνών. Στην τοποθεσία «περίπτερο» θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, ο παραλιακός δρόμος περνά κάτω από το Αρχοντικό του Κουντουριώτη, από τη Σπηλιά, τους Μήλους και φτάνει στο Αυλάκι για να καταλήξει στο Καμίνι. Το Αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη, έχει δέκα κρεβατοκάμαρες, και μία τραπεζαρία του 1800 με τις ζωγραφισμένες με μυθολογικές παραστάσεις καρέκλες. Το νησί φημίζεται για τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ανθοστολισμένα σπίτια που συμπληρώνουν την ομορφιά του και παρόλο το μικρό μέγεθός του έχει 6 μοναστήρια και 300 εκκλησίες.

Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις γίνονται με πεζοπορία και γαϊδουράκια, ένα γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες και με θαλάσσια μέσα. Σχετικά εύκολη προσβάσιμη είναι η βραχώδης παραλία Σπηλιά που βρίσκεται έξω από το λιμάνι, η Υδρονέτα και το Αυλάκι. Το Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού με ψηλά βράχια και πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία δίπλα σε ένα κατάφυτο πευκοδάσος. Κοντά του θα βρείτε την όμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Ο όρμος του Αγίου Νικολάου στα νοτιοδυτικά είναι άλλη μία οργανωμένη παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Στα ανατολικά βρίσκεται η βοτσαλωτή παραλία Νίσιζα. Το Κλιμάκι είναι μία μεγάλη παραλία με πολλές εξοχικές κατοικίες. Η Λιμνιώνιζα χαρακτηρίζεται από πολλούς από τις πιο όμορφες παραλίες στη νότια ακτή του νησιού. Το Μικρό Καμίνι είναι μία βοτσαλωτή παραλία με θαλάσσια σπορ και μικρούς κολπίσκους Στο Βλυχό, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους, θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια με καλό φαγητό και επιλογές για θαλάσσια σπορ. Μετά τον Βλυχό αν σας αρέσει η πεζοπορία και διασχίσετε μάλιστα και μία γέφυρα του 17ου αιώνα θα φτάσετε στην παραλία του Παλαμίδα. Κοντά στην παραλία υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση των σκαφών. Ο Μώλος είναι ένας ήσυχος και βραχώδης όρμος και το Καουμίθι μία παραλία με χοντρή άμμο.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα