Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας [ LIVE ]

Σε πανυγηρικό κλίμα αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής ξεκίνησε το Συμπόσιο που οργανώνε το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ στον κτίριο του Ελληνικού Κόσμου. Ιστορικά και νεώτερα στελέχη του κόμματος έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι εκεί και παρακολουθούν τις προγραμματισμένες συζητήσεις. Από την παλιά φρουρά έδωσαν το παρόν οι κ.κ. Λαλιώτης, Καψής, Παπανδρέου, Πριόβολος,

Ιωαννίδης, Γείτονας, Κρεμαστινός.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως «σήμερα τιμούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή μας, τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος, όλα τα στελέχη -κομματικά, κυβερνητικά, αυτοδιοικητικά, κοινωνικά- που συνέβαλλαν σε αυτή τη μεγάλη, φιλόδοξη, ιστορική διαδρομή. Κυρίως όμως τιμούμε τον Έλληνα πολίτη που στήριξε και που συνεχίζει να στηρίζει παρά τις αντιξοότητες, τη δημοκρατική παράταξη».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους δύο πρώην πρωθυπουργούς που θα μιλήσουν αύριο στο Συμπόσιο σημειώνοντας ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου αύριο με τις παρεμβάσεις τους, σηματοδοτούν την ενότητα και τη συσπείρωση του Κινήματός μας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε του στόχους του Συμποσίου ως εξής:

* Εκπέμπουμε μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης.

* Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και όλης της δημοκρατικής παράταξης.

* Εκπέμπουμε μήνυμα ιστορικής αυτογνωσίας, κάτι που δυστυχώς λείπει, μάλιστα σε βαθμό προκλητικό, από τον τόπο μας, από το δημόσιο λόγο, πολλές φορές και από τον ιδιωτικό στοχασμό.

* Στέλνουμε μήνυμα έντονης επαφής με τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, κάθε οικογένεια, κάθε πολίτης. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, στην ψυχή κάθε Έλληνα.

* Στέλνουμε μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας, έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών. Αλλά, ξέρουμε πολύ καλά και θα το πούμε αυτές τις μέρες, θα το πω αναλυτικότερα αύριο, ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει «Σχέδιο Β’». Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση.

* Στέλνουμε μήνυμα ενεργού συμμετοχής στην προσπάθεια ν’ αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί τώρα που βαδίζουμε προς τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* Και στέλνουμε μήνυμα σεβασμού στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Γιατί η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά -όπως θέλουμε μπορούμε να το πούμε εννοούμε το μεγάλο χώρο από τη Δεξιά έως την κομμουνιστική Αριστερά, αυτή η παράταξη, υπήρχε και υπάρχει πάντοτε μόνο ως παράταξη ευθύνης, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης.

Σε σχέση με την προοπτική της χώρας μετά από τρία χρόνια μνημονίων, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι πρέπει να ληθούν μέτρα κοινωνικής συνοχής, ώστε να δοθεί ελπίδα στον ελληνικό λαό. Επίσης χαρακτήρισε την Ευρώπη «δύσκολη και αμήχανη» και δεν παρέλειψε να επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρύτερης περιοχής, της ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξανακυλήσει στην ρητορεία της μονομερούς καταγγελίας. Αυτό δείχνει το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων, την έλλειψη ικανότητας σχεδιασμού για τη χώρα».

Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτεσης έχει πεθάνει προ πολλού

Στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης προχώρησε σε αυτοκριτική υπογραμμίζοντας ότι και αναφέρθηκε στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει ξανά το χώρο της Κεντροαριστεράς. Ζήτησε επιπλέον να καταγγελθεί ο αριστερός και λαικός λαικισμός, γιατί, όπως είπε «ένα διχασμένο πολιτικό σύστημα δεν ανοίγει προοπτική για τη χώρα». Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στην συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία είπε πως πρόκειται για «πρόσκαιρο ιστορικό συμβιβασμό» και ζήτησε «να επιστρέψουμε στις προτάσεις μας» και «να ξεκαθαρίσουμε τον χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών».

Ρέππας: Ανάπτυξη και Τρόικα είναι σαν να παντρεύουμε τη φωτιά με το νερό

Ο πρώην υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας είπε ότι στην αρχή της κρίσης το ΠΑΣΟΚ αποκόπηκε από τη λαική βάση και τα στελέχη του κούνησαν το δάχτυλο στους πολίτες. Χαρακτήρισε τη σχέση με τον κόσμο δομικό λίθο για να υπάρχει πολιτική. Εκτίμησε, επίσης, ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα προκύψει με δυνατούς, δηλαδή με έναν δυνατό εταίρο, ενώ και αυτός με τη σειρά του σημείωσε ότι η σχέση με τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι σχέση συμπόρευσης. Μίλησε επίσης για πολιτική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Ανάπτυξη και Τρόικα είναι σαν να παντρεύουμε τη φωτιά με το νερό, είπε ο κ. Ρέππας και σημείωσε την ανάγκη υπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων.

πηγή:protothema.gr

http://new.livestream.com/accounts/5199909/events/2363103

Keywords
Τυχαία Θέματα