Τροπολογία για έλεγχο των εισοδημάτων των πολιτών κατατέθηκε στην Βουλή

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισοδημάτων από τις εφορίες για τους φορολογούμενους πολιτες. Με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία δεν θα αρκείται μόνο στα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων, αλλά θα κάνει έλεγχο και θα διασταυρώνει παράλληλα τις καταθέσεις των πολιτών, ενώ θα καταγράφονται αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες

φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος τρόπος ελέγχου θεωρείται αναγκαίος για να υπάρχει μια ισορροπημένης στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Πλέον, η εφορία μέσω των ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα μπορεί να αναλύει σε βάθος τη ρευστότητα του φορολογούμενου και το βιοτικό του επίπεδο, ενώ όσον αφορά το θέμα των καταθέσεων οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, για να εξακριβώσουν  εάν υπάρχουν κρυφές δαπάνες ή και εισοδήματα και στην συνέχεια να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους στους παραβάτες.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα