Τετ α τετ Σαμαρά- Μέρκελ στο Βερολίνο-Ο πρωθυπουργός επιδιώκει την έμπρακτη εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω επενδύσεων

Την έμπρακτη εμπιστοσύνη των εταίρων της χώρας μέσω επενδύσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» με στόχο την εμπέδωση της ελληνικής αξιοπιστίας και αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε χθες σε πολυπληθές

επιχειρηματικό και οικονομικό ακροατήριο στο Βερολίνο, ενώ σήμερα θα έχει νέα συνάντηση, 12.30 ώρα Ελλάδος, με την Αγκελα Μέρκελ.

Αξιοποιώντας την υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει από τη γερμανική ελίτ -προ εβδομάδων ανακηρύχθηκε «Ευρωπαίος πολιτικός της χρονιάς» από τη Handelsblatt- ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ξένου παράγοντα προς την Ελλάδα με αναφορές όχι μόνον στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, αλλά και στο περιβάλλον «ασφάλειας» που δημιουργεί η εγκατάλειψη των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει το σύνολο των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της δύσκολα ορόσημα καθώς θεωρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις τόσο η επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αυτόματων περικοπών, όσο και η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας για ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα, αναζητεί εντατικά επενδύσεις για να επιδιωχθεί η ταχύτερη δυνατή αντιστροφή της υφεσιακής πορείας και να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός κλίματος εξόδου από την κρίση, αναγκαίου για την αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων.

«Είναι μια συζήτηση για την Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης και θα είναι μια ανάλυση για την οικονομία της Ελλάδος και την εμπιστοσύνη που πλέον έχουν οι ξένοι σε αυτήν και την προοπτική της», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης του εκδοτικού οργανισμού Die Welt στο Βερολίνο, όπου ήταν, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κεντρικός ομιλητής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνώριζαν, χθες, ότι η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ επιδείνωσε το διεθνές κλίμα για τη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που οι διεθνείς πιστωτές απαιτούν έμπρακτη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και επιβολή σοβαρών προστίμων σε επώνυμους φοροδιαφεύγοντες. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να απασχολήσει ακόμη και τη συνάντηση που θα έχει αύριο η κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι η καγκελάριος έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι αναφορές των γερμανικών και όχι μόνον ΜΜΕ για την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, αν και κάποια εξ αυτών εντάσσονται προφανώς στον κύκλο επαναπροσδιορισμού των επιχειρηματικών πόλων στη χώρα, με συμμετοχή και εξωχώριων επιχειρήσεων.

Η σημερινή συνάντηση ΣαμαράΜέρκελ είναι η τρίτη μεταξύ των δύο από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν αρκετές φορές ακόμη, στο περιθώριο ευρωπαϊκών συμβουλίων. «Είναι φυσικό να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία, προκειμένου να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ, προεξοφλώντας τη γερμανική παροχή στήριξης στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από τους κ. Κ. Χατζηδάκη και Ν. Μηταράκη, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα