Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια: Εκεί που η φύση συναντά την παράδοση

Αν σας αρέσει να βρίσκεστε κοντά στη μαγεία της φύσης, τα Ζαγοροχώρια, ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά τα οποία συναγωνίζονται το ένα το άλλο με την ομορφιά, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, είναι σίγουρα ένας προορισμός που θα σας μαγέψει. Καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια, πέτρινα γεφύρια και μαγευτικές λίμνες είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά τους. Η φιλοξενία των ντόπιων, οι τοπικές σπεσιαλιτέ, η παράδοση και η αρχιτεκτονική του τόπου, τα πανέμορφα γραφικά τοπία, οι δραστηριότητες σε μοναδικά φυσικά αξιοθέατα, έρχονται με τη σειρά τους

να μας επισημάνουν ότι τα Ζαγοροχώρια δεν θεωρούνται τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Χωριά με ζωή ή ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή μέσα στο δάσος σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε όλες τις εποχές του χρόνου.

Με έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα, καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, την δική του ιστορία και τα δικά του πανέμορφα χωριά.

Το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει μερικά από τα δημοφιλέστερα και πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Το κοσμοπολίτικο Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι, πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη και έχουν αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τη μοναδική θέα, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, και να απολαύσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική. Ο Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικότερα σημεία της περιοχής με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά του. Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια που υπάρχουν στις όχθες του, τα οποία είναι γεμάτα με πλατάνια και να απολαύσετε το πανέμορφο φυσικό τοπίο το οποίο συμπληρώνεται και από πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα extreme sports που σας προσφέρει ο Βοϊδομάτης, όπως rafting, canoe, kayak και διάφορα άλλα και να διασκεδάσετε δίπλα στη φύση.

Το κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Δίλοφο, Κήποι, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Λεπτοκαρυά, Διπόταμο κ.α. Δύο από τα ομορφότερα χωριά τη περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι αποτελούν και τα σημεία από όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου. Ένα άλλο μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Βίκος στο δυτικό Ζαγόρι. Το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του, είναι κάτοχος του ρεκόρ Guinness και το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα. Μαζί με τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και έχει κατά συνέπεια εξαιρετικά μεγάλη οικολογική σημασία.

Η περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου είναι ιδανική για όσους αναζητούν κάτι πιο ήσυχο και όχι τόσο τουριστικά αναπτυγμένο. Κάποια από τα χωριά είναι η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι. Χωριά εξίσου απαράμιλλης ομορφιάς, ιδανικά για ηρεμία και χαλάρωση.

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ στα γραφικά ταβερνάκια σας περιμένουν να σας ταξιδέψουν και αυτές με την σειρά τους. Δοκιμάστε τις περίφημες πίτες, τα γλυκά κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής και δοκιμάστε το ντόπιο τσίπουρο.

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σάς, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Keywords
Τυχαία Θέματα