Τα «ναι» και τα «όχι» των Τροϊκανών

Με δύο «ναι» και πέντε «όχι» αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανάβοντας – επιτέλους – πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο.

Τα δύο «ναι» αφορούν την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και τους πλειστηριασμούς. Για κανένα από τα δύο δεν υπάρχει συμφωνία

προς το παρόν. Ωστόσο, οι πληροφορίες από tanea.gr αναφέρουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία έως τα Χριστούγεννα. Ειδικώς για τα ΕΑΣ από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωζώνη – και ιδίως η Γερμανία – πιέζει να κλείσει η συμφωνία, καθώς θέλει να παρουσιάσει μια επιτυχία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup παρενέβη για να πει στην τρόικα ότι δεν είναι σκόπιμο να αρχίσει η ελληνική προεδρία με τόσες εκκρεμότητες. Οι τρεις τού απάντησαν ότι δεν προλαβαίνουν να συμφωνήσουν σε όλα έως τα Χριστούγεννα γιατί οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Τουλάχιστον όμως τα «προαπαιτούμενα» για το 1 δισ. φαίνεται πως θέλουν να τα κλείσουν.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας προβλέπεται να δοθεί ένας χρόνος παράταση για να διαπιστωθεί αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη διατηρώντας εξαγωγικό προσανατολισμό, διαφορετικά θα ενσωματωθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι εργαζόμενοι θα μειωθούν κατά περίπου 480, για τους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει καθεστώς εθελουσίας.

Οι πλειστηριασμοί χαρακτηρίζονται και από τις δυο πλευρές ως το πιο δύσκολο θέμα. Ωστόσο, έχουν αποφασίσει να τους αφιερώσουν το Σαββατοκύριακο με συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων, ενδεχομένως και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Η ελληνική πλευρά θέλει να ρυθμίσει το θέμα με τροπολογία στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων.

Η κυβέρνηση θέλει προστασία της κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ.

Η τρόικα επιμένει σε χαμηλότερα όρια, παρότι φαίνεται να συζητά τώρα για αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, αντί των 120.000 που ζητούσε αρχικώς. Για τα εισοδηματικά κριτήρια επιμένει στις 20.000 ευρώ.

Τα ανοιχτά θέματα. Κρίσιμα θέματα, όμως, εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και το 2014 η ελληνική προεδρία δεν θα αρχίσει ανέφελη.

Τα πιο σοβαρά αγκάθια στον δρόμο για τη μεγάλη επόμενη δόση είναι τα εξής:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2015-17. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό έχει συρρικνωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ, αφού η τρόικα «σχεδόν έχει αποδεχθεί» 670 εκατ. ευρώ από τα μέτρα Βρούτση, αλλά η τρόικα υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει τους υπολογισμούς της για περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

2. Οι ομαδικές απολύσεις. Υπό διαπραγμάτευση είναι η κατάργηση του βέτο του υπουργού και η αύξηση του ορίου του 5% για τις επιχειρήσεις που είναι σε φάση αναδιάρθρωσης.

3. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Η ελληνική πλευρά προτείνει το μέτρο να εφαρμοστεί σταδιακά σε 3 χρόνια, σε πρώτη φάση να αφορά τις προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων και τους νέους 29 ετών και να μπορούν να επωφεληθούν μόνο οι συνεπείς επιχειρήσεις.

4. ΦΠΑ στην εστίαση. Η τρόικα διαφωνεί με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή, αλλά αντιλαμβανόμενη την πολιτική σημασία του για την κυβέρνηση, το δέχεται υπό την προϋπόθεση να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο (280 εκατ. ευρώ κατά την τρόικα, 100 εκατ. ευρώ κατά την κυβέρνηση).

5. Φόροι υπέρ τρίτων. Η τελευταία κυβερνητική πρόταση προβλέπει κατάργηση φόρων που αντιστοιχούν μόλις σε 50 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,9 δισ. ευρώ. Εξαιρούνται οι φόροι που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία.

Από Ιανουάριο στο τραπέζι τα 4,9 δισ.

Οι τροϊκανοί θα ανανεώσουν το ραντεβού τους με την Αθήνα για

τον Ιανουάριο, οπότε και θα πέσουν πάλι στο τραπέζι οι εκκρεμότητες από τις οποίες εξαρτάται η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 4,9 δισ. ευρώ. Αλλά αυτή όλα δείχνουν πως θα αργήσει.

Γκρίνιες για… τα ποσοστά συμμόρφωσης

Υπάρχουν πολλές ακόμη μνημονιακές εκκρεμότητες που δεν εχουν κλείσει. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς που παρουσίασε η τρόικα, το ποσοστό συμμόρφωσης περιορίζεται στο 53%, ενώ η κυβέρνηση μιλά για 74%. Η τρόικα δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις επιδόσεις στον τομέα αυτό, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα πάει καλά. Εκκρεμεί, επίσης, η συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για την τόνωση του ανταγωνισμού. Ολα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν την απόφαση για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ πολύ πέρα απ’ τον Ιανουάριο.

Μιλούν για νέο Μνημόνιο

Νέο Μνημόνιο θα χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στήριξης,

με όρους», είπε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τρόπους για να το αποφύγει και να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2014 με άλλους τρόπους.

Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού αναμένεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να διεκδικεί την κάλυψή του από τα αδιάθετα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα ομόλογα Αλοσκούφη. Κάτι που συναντά τις αντιρρήσεις κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα