Συμφωνία για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, μετά την απόφαση – ανάσα για την εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης κατά τη χθεσινή σύσκεψή τους στο Μαξίμου.

Στη συνάντηση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε κινήσεις

για την ανάσχεση της ύφεσης και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ επί τάπητος τέθηκαν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το ζήτημα του καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, απομακρύνεται το ενδεχόμενο συγκρότησης τρικομματικής επιτροπής και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης θα αναλάβει, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, να διαβουλεύεται με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πριν από πολιτικές ή νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ για τα «κεντρικά» ζητήματα θα αποφασίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Τέλος, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται ζήτημα ανασχηματισμού ή αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» της κυβέρνησης, μετά και την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ, επετεύχθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που την συναπαρτίζουν. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πλήθος των αποφάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν, σειρά προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας αλλά και σοβαρών εντάσεων, όχι μόνον σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως της Δικαιοσύνης, οι εξελίξεις στον οποίο συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επαναβεβαίωσαν χθες την απόφασή τους για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την προσέλκυση επενδύσεων, την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και την αναζήτηση εκ των ενόντων μέσων ανακούφισης των ασθενεστέρων. Με την παρουσία στο πρώτο μέρος της συνάντησης και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τα ορόσημα της κυβερνητικής πολιτικής, οι τρεις συζήτησαν επί μακρόν το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των δημόσιων έργων και της επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας, που θεωρούν ότι άμεσα μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία στην αγορά. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε αναλυτικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι η λύση που προκρίνεται θα είναι οικονομικά συμφέρουσα και, ταυτόχρονα, θα διαφυλάττει τους εργαζόμενους, η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων αλλά και η τύχη των Ναυπηγείων, για τα οποία εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί διέξοδος.

Ως προς το φορολογικό, επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία επί των βασικών αξόνων, ωστόσο αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα, οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά θα ικανοποιούν κάποιες από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί πριν από το τέλος του έτους, δεν υπήρξε, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, συζήτηση περί ανασχηματισμού, ο οποίος πλέον παραπέμπεται για μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, ή για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οπως είχε περιγράψει η «Κ», βασικός λόγος είναι η ανάγκη ταχείας υλοποίησης όσων νομοθετήθηκαν στη Βουλή ή εισήχθησαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αναγκαιότητα που καθιστά απαγορευτική την απώλεια χρόνου που θα προκαλούσε η αλλαγή προσώπων. Δευτερεύοντα λόγο αποτελούν η κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ και το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βενιζέλος θα επιθυμούσε να διατηρήσει στα χέρια του το χαρτί του ανασχηματισμού μέχρι την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι αιφνιδιασμοί και οι ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που κατεγράφησαν στους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επανέλαβαν, και δημοσίως, την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και διαβούλευσης πριν τα υπουργεία προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των προτάσεών τους, όπως συνέβη πρόσφατα με το ωράριο καταστημάτων. Μετά τη δεδομένη άρνηση του Μαξίμου να αποδεχθεί τη λειτουργία τριμερούς επιτροπής, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να περιπλέξει τα πράγματα, ο κυβερνητικός συντονισμός φαίνεται ότι θα περνά μέσα από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και θα διαβουλεύεται, κατά περίπτωση, με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα