Στουρνάρας στο Reuters: Πολιτικός και όχι οικονομικός ο κίνδυνος

O υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στο Reuters, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, επικαλούμενος τα στοιχεία από τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, αλλά και την ισχυρή τουριστική σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας

αμφισβήτησε τις προβλέψεις περί δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-16 που διατυπώνονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών –με πιο πρόσφατη την έκθεση της Κομισιόν-, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει ζήτημα πρόσθετης χρηματοδότησης θα καλυφθεί από τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Ενόψει, πάντως, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους εφόσον οι εκπρόσωποι των εταίρων και δανειστών εμφανιστούν και πάλι άκαμπτοι επιμένοντας στην αυστηρή και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των απαιτήσεων τους.

Είναι χαρακτηριστική προς τούτο η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικός και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα