Στουρνάρας: Όποιος χρωστάει ή θα πληρώνει επί τόπου ή θα συλλαμβάνεται

Συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβάστε τι είπε:

Για την πορεία των φορολογικών εσόδων και το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων

Είναι δύσκολη χρονιά, αλλά έχουμε ξεκινήσει σωστά. Είναι ακόμα αρχές Γενάρη. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης,

έχουμε το επίδομα, το οποίο ακόμα είναι αναξιοποίητο. Για ανθρώπους που είναι φτωχοί ή λιγότερο φτωχοί, μπορούν να πάνε να το πάρουν. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για διεύρυνση του επιδόματος.

Έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα για τα καύσιμα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το 2012 είναι μέσα στο στόχο. Συνολική υστέρηση εσόδων υπάρχει, αλλά είναι μέσα στα προϋπολογισμένα έσοδα. Δεν προτίθεμαι να κάνω κάτι με το πετρέλαιο, διότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Μακάρι να μπορούσαμε.

Στα τέλη κυκλοφορίας έχουμε λιγότερα από 150 εκατομμύρια υστέρηση. Μη νομίζετε ότι επειδή πήραμε τα χρήματα, μπορούμε να χαλαρώσουμε. Στο φορολογικό, καταργούμε τις φοροαπαλλαγές και έχουμε μια αρκετά μεγάλη έκπτωση φόρου. Αυτό κάνουν τα περισσότερα κράτη της Δύσης. Το 90% του κόσμου κάνει δήλωση εισοδήματος λιγότερο από 25.000 ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας να κάνει δήλωση λιγότερο από 5.000 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ήδη έχουν σταλεί σημειώματα για την πρώτη λίστα των 54.000 που έβγαλαν χρήματα έξω μετά το 2009. Στις περιπτώσεις που τα χρήματα έξω είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει ήδη και πληρώνουν. Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, το θέμα των ποινών είναι και θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχουμε εισηγηθεί να υπάρξει ρύθμιση, ώστε όποιος χρωστάει ή να πληρώνει επί τόπου ή να συλλαμβάνεται. Υπάρχει πολιτική βούληση. Όπως, βλέπετε, ήδη πολλοί επώνυμοι πηγαίνουν στη φυλακή.

Για την πορεία της οικονομίας

Τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το 2ο εξάμηνο του 2013. Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, έχουμε υπολογίσει ότι τα χρήματα που θα μπουν θα είναι περισσότερα από όσα θα βγαίνουν λόγω των δημοσιονομικών μέτρων.

Αν το 2013 πάμε καλύτερα από τους στόχους, τότε το 70% της υπέρβασης μπορούμε να το διαθέσουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Για το ενδεχόμενο να πολιτευτεί

Έχω μεγάλες δυσκολίες μπροστά μου. Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Αυτή τη στιγμή μπροστά μου βλέπω τη σωτηρία της χώρας. Τα άλλα θα έρθουν, αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου.

Keywords
Τυχαία Θέματα